Saucha nepravomoćno osuđen na tri, Zeljko na 4 godine i šest mjeseci zatvora

Vijesti 16. pro 202007:29 > 09:40
Dalibor Urukalović/PIXSELL

Bivši predstojnik premijerova ureda Tomislava Sauchu u srijedu je zbog lažiranja putnih naloga u aferi dnevnice nepravomoćno osuđen na tri godine, dok je njegova nekadašnja tajnica Sandra Zeljko dobila četiri i pol godine zatvora.

Dosuđena im je i sigurnosna mjera zabrane obavljanja službene dužnosti, a državi će morati vratiti novac izvučen preko lažnih putnih naloga.

Naloge je potpisivao Saucha, a Zeljko ih ovjeravala, iako su znali da su lažni. Zeljko je izradila 130 putnih naloga i preuzela novac koji su potom podijelili.

Od akontacija su stekli 598 tisuća kuna, utvrdio je sud.

Zeljko je proglašena krivom i za izradu putnih naloga do 2016 te lažirala potpise Nevena Zelića i Davora Božinovića.

Zeljko nije došla na izricanje presude koju je objavilo sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem Sanja Mazalin.

Marko Lukunic/PIXSELL

Saucha i Zeljko od početka suđenja u tzv. “aferi dnevnice” ističu da nisu krivi.

Uskok je, pak, tvrdio da je Zeljko putne naloge nastavila lažirati i nakon Sauchina odlaska iz kabineta s tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem pa ukupnu štetu procjenjuju na oko milijun kuna.

Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Saucha je nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. napustio SDP i u bivšem sazivu Saboru kao član kluba zastupnika HNS-a podržavao vladajuću većinu.