Saša Srića: U posljednjih nekoliko dana osjeća se blago rasterećenje sustava

Vijesti 22. pro 202007:32 > 08:36
Izvor: N1

Pulmolog Saša Srića gostovat će u Novom danu i komentirati stanje s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj, kao i situaciju u zdravstvenom sustavu.

“Zahvaljujući dobroj organizaciji posla, mislim da se dobro nosimo sa zahtjevima pred nama”, rekao je Srića o stanju u bolnicama.

Upitan je li KB Dubrava dosad bila u situaciji da nije mogla primiti bolesnike, Srića je rekao da se povećava i broj pacijenata koji se otpuštaju, kao i onih koji se primaju.

“U posljednjih nekoliko dana se osjeća blaže rasterećenje sustava, bez obzira što je brojka umrlih pacijenata velika i mora nas sve brinuti. Zahvaljujući predanom zajedničkom radu, sve se uspijeva pokriti”, rekao je Srića.

VEZANE VIJESTI

 “Ovi trendovi na PCR testiranjima doista pokazuju pad, ali problem su antigenski testovi. U drugim europskim zemljama se brzi antigenski testovi nužno potvrđuju PCR testovima. Negativan brzi antigenski test trebao bi se potvrditi zlatnim standardom, odnosno PCR testom, a pozitivni brzi antigenski test trebali bi se pribrojiti ukupnom broju zaraženih”, rekao je Srića.

“Trebalo bi objaviti ukupnu brojku preminulih i u bolnicama i izvan njih”

Trebalo bi objaviti ukupnu brojku preminulih ljudi od posljedica zaraze koronavirusom, i one koji su umrli u bolnicama, ali i one koji su zbog brojnih komorbiditeta umrli izvan bolničkog sustava. “Ne da bismo zastrašivali građane, nego da bismo imali ukupnu sliku”, rekao je Srića.

“Ako se brojka zaraženih bude povećavala, neće ni KB Dubrava moći snositi sav teret Hrvatske. Proći ćemo test nakon blagdana, kad će se vidjeti hoće li se trend zaraženih povećavati ili smanjivati”, rekao je Srića.

Upitan o dodacima za covid na plaću, Srića je rekao da, koliko je uspio čuti od kolega koji su zaposleni u covid-bolnici, tamo je sve bilo plaćeno prema svim smjernicama i uloženom trudu i radu.

“To očito nije bio slučaj za sve bolnice, koliko sam uspio čuti. Neke su bolnice primijetile odstupanja”, rekao je Srića.

Govoreći o propusnicama, Srića je rekao da u njihovu izdavanju ima nekoliko nelogičnosti.

“Koliko vidim, ustavni suci i saborski zastupnici ne trebaju propusnice. Ja bih pozvao one saborske zastupnike koji su liječnici da se stave na dispoziciju sustavu”, rekao je Srića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.