Mrlje ulja u Pelješkom, Korčulanskom i Neretvanskom kanalu

Vijesti 06. srp 201507:35 > 07:40
Izvor: MorgueFile/ilustracija

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC) koordinirala je u nedjelju akciju uklanjanja manjeg onečišćenja mora u Pelješkom, Korčulanskom i Neretvanskome kanalu, ali je po dojavama i vlastitim izviđanjima doznala za još nekoliko manjih uljnih mrlja na tom području.

Kako je priopćeno iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, onečišenje mora, zapaženo oko 13 sati, uzrokovano je istjecanjem pogonskoga goriva „diesel“ tipa D2, utvrdili su djelatnici korčulanske Lučke ispostave.

To gorivo, koje se u kontaktu s morem vrlo brzo raspršuje i razgrađuje, djelatnici su uspješno tretirali kemijskim disperzantima, pa nije postojala opasnost od težeg onečišćenja mora i morskog okoliša, priopćeno je.

Posada domaćega putničkog broda dojavila je o postojanju druge uljne mrlje, koja je oko 13.30 sati otplutala prema otočiću Pločica u Korčulanskome kanalu, gdje je u najvećoj mjeri isparila.

Tijekom popodneva dojavljeno je o još jednom manjem uljnom onečišćenju mora u lokalnoj marini u Korčuli, koje su ubrzo lokalizirali i sanirali komunalni djelatnici iz Korčule, priopćeno je.

Djelatnici Lučke kapetanije Dubrovnik te korčulanske i velolučke Ispostave provode istragu o uzrocima navedenih onečišćenja mora, kaže se u priopćenju.

MRCC Rijeka u koordinaciji s Obalnom stražom RH uputila je u izviđanje dubrovačkog akvatorija zrakoplov tipa „Pilatus“, koji za više preleta od 14.50 do 16 sati nije uočio tragove daljnjeg onečišćenja u Korčulanskome kanalu.

Međutim, „Pilatus“ je uočio dvije manje uljne mrlje, jednu kod Sućuraja na Hvaru duljine oko jednak kilometar, i drugu kod Rta Osićac na Pelješcu duljine oko 500 metara.

Obje mrlje su također do tada u najvećoj mjeri isparile pod utjecajem morskih i zračnih struja, kaže se u priopćenju.