Premijer Milanović u Rijeci i okolici barem jednom mjesečno

Vijesti 10. srp 201507:43 > 07:48
Roni Brmalj /Novi List / CROPIX

Česta destinacija premijera Zorana Milanovića su Rijeka i Primorsko-goranska županija: u posljednjih sedam mjeseci tamo je službeno boravio sedam puta. Svjedočio je otvorenju dječjeg vrtića u Čavlima, svečanoj sjednici Senata Riječkog sveučilišta, otvorenju hotela u Crikvenici, obišao Trsat, Rab....

Ako se tome pribroje i posjeti Istarskoj županiji, kojih je u ovoj godini ukupno bilo pet, onda ispada da je premijer u tome dijelu zemlje bio 12 puta, što je gotovo polovina svih njegovih putovanja po Hrvatskoj. Tijekom istog razdoblja posjetio je 26 drugih hrvatskih gradova i regija, dva puta bio u Bruxellesu, te još pet puta na službenim putovanjima po inozemstvu. U (pred)izbornoj godini, to nije sasvim nelogičan potez.

Primorsko-goranska županija i Istra, nakon gubitka Zagreba, glavne su izborne utvrde SDP-a, pa nije čudno što premijer hrli upravo tamo ne bi li pokušao što više maksimizirati svoj koalicijski izborni rezultat.

U Bruxellesu pet puta

Sličnu statistiku premijer bilježi i u prvim mjesecima 2014. godine. Do početka svibnja te godine na području Primorsko-goranske i Istarske županije bio je četiri puta, dok je u ostale krajeve Hrvatske službeno otišao šest puta, a u Bruxelles pet puta.

Njegov posjet Primorsko-goranskoj županiji u listopadu 2013. bio je predmet mini skandala, jer je premijer nakon službenog posjeta Kraljevoj Sutjeci u Bosni i Hercegovini, umjesto u Zagreb, sletio u riječku zračnu luku na Krku. Iz Zagreba su, zbog te promjene plana, morala na put krenuti četiri vladina automobila, i onaj premijerov, i oni iz osiguranja s pratnjom, kako bi Milanovića dočekali u Omišlju na Krku i odvezli do iduće destinacije. Iz Vladina protokola novinare su tom prilikom zamolili da ne slikaju Milanovića jer se on na Krku nalazi u “privatnom posjetu”. Nikada ni Milanović ni nitko iz Vlade nije precizirao o čemu je točno tada bilo riječ. Velom misterija obavijen je i njegov nedavni posjet Grobniku, kada je helikopterom iz Osijeka, s proslave obljetnice tvrtke “Žito”, neplanirano, umjesto u Zagreb, završio u okolici Rijeke.

Premijer je imao službeni sastanak koji nije bio javne prirode. Nije u Rijeku išao u privatni posjet – decidirano tvrde u Banskim dvorima.

Razlozi putovanja

Dragan Zelić iz Gonga ističe da premijer ima pravo koristiti službeni automobil i ostala prijevozna sredstva 24 sata dnevno, ali i da o detaljima svojih putovanja treba obavijestiti javnost.
– Javna financijska sredstva ne bi se smjela zloupotrebljavati ni u privatne, ni u predizborne svrhe, i zato je opravdano zanimanje javnosti da sazna stvarne razloge putovanja i njegove troškove – upozorava Zelić, piše Slobodna Dalmacija.