Milanović nenadano odletio na Grobnik, Vlada šuti

Vijesti 07. srp 201512:53 > 13:01
Jure Miskovic / CROPIX

Nakon što je prošlog petka policijskim helikopterom odletio na proslavu 25. godišnjice tvrtke Žito koja se održavala u osječkom HNK, premijer Zoran Milanović istim je helikopterom umjesto do Zagreba, bez najave je kasno popodne odletio do - Grobnika.

Taj posjet nije bio najavljen, pa se može pretpostaviti kako se nije radilo o službenom posjetu. Na uzletištu sportske zračne luke u Grobniku snimio ga je čitatelj tportala.

Na grobničkom aerodromu Milanovića je u petak u kasnim popodnevnim satima dočekao službeni automobil s pratnjom te se on odmah po slijetanju uputio u nepoznatom pravcu. Vlada nije odgovorila na pitanje o tome zašto je premijer sletio na Grobnik.

Podsjetimo, prošlog je petka zaintrigitrao javnost kada je posjetio Osijek koristeći policijski helikopter čiji sat leta korištenja stoji desetak tisuća kuna, s tim da ga je u osječkoj zračnoj luci čekao službeni automobil s vozačem koji ga je odvezao do osječkog kazališta, a nakon proslave natrag u zračnu luku odakle je odletio za, kako je ranije navedeno u Vladi, za Zagreb, dok se službeni vozač bez premijera vratio sam u Zagreb.

Podsjetimo i kako je premijer u listopadu pretprošle godine na povratku iz dvodnevnog službenog posjeta Sarajevu, umjesto na zagrebački Pleso, sletio na aerodrom u Omišlju na otoku Krku, gdje su ga čekala četiri službena automobila s pratnjom. Tom prilikom je premijerovo osiguranje zabranilo fotografu snimanje jer je premijer ‘bio u privatnom posjetu’ i ‘ne želi da ga se snima’.

Iz Ureda za odnose s javnošću Vlade RH tom prilikom su rekli kako premijer nakratko ostaje u Primorsko-goranskoj županiji, a onda će se automobilom vratiti u Zagreb. Slijetanje u krčku zračnu luku opravdano je priopćenjem u kojem se navodi kako je ‘zrakoplov korišten za službene potrebe, sukladno Uredbi o direkciji za korištenje službenih zrakoplova te je let bio unaprijed planiran i odobren na toj relaciji’.

Prikazani su i troškovi leta, prvo na Krk, a potom u Zagreb. Prema troškovniku, sat leta zrakoplova CL-604 iznosi 3300 američkih dolara i on uključuje gorivo, radove održavanja i potrošne dijelove, rezervne dijelove iz programa održavanja i druge troškove puta poput aerodromskih naknada, troškova preleta i cateringa što je za listopadski let u trajanju od 17 minuta iznosilo oko 935 dolara.

U priopćenju Ureda za odnose s javnošću tom je prilikom naglašeno kako je let Sarajevo-Zagreb kraći za dvije minute od leta Sarajevo-Rijeka, dok let s Krka do Zagreba traje 15 minuta. Uz to, dodano je kako je premijer u BiH išao službenim automobilom pa su samim time troškovi noćenja i dnevnica u iznosu od 800 eura smanjeni.

Toliko bi, pojašnjeno je u ondašnjem priopćenju, iznosili i troškovi osiguranja trase, prijevoza i pratnje predsjednika Vlade cestovnim putem iz Zagreba na Krk te je obzirom na istovjetnost troškova i činjenicu da je predsjednik Vlade štićena osoba, odabrana ova ruta, sukladno provedbenom planu o kojem odlučuje nadležna Uprava za posebne poslove sigurnosti MUP-a.