Jerolimov dao ostavku, umjesto njega u Saboru Josipa Rimac

Vijesti 06. kol 201515:03 > 15:07
Izvor: N1/Screenshot

Kninska gradonačelnica i članica Predsjedništva HDZ-a Josipa Rimac ulazi u Hrvatski sabor, gdje će u HDZ-ovim zastupničkim klupama zamijeniti Antu Jerolimova.

Jerolimov je nedavno, zbog sumnje da je krivotvorio diplomu, podnio ostavku na dužnost saborskog zastupnika na koju je došao 2013. zamijenivši potpredsjednika HDZ-a Božidara Kalmetu.

O tome je u stanci sjednice stranačkog Predsjedništva, koja se u četvrtak održala u zadarskoj Sportskoj dvorani na Višnjiku, novinare izvijestio član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković, istaknuvši kako će Josipa Rimac biti veliko pojačanje HDZ-u u Saboru.

Upitan štete li stranci optužbe protiv Jerolimova, koji je ostavku podnio i na mjesta načelnika Općine Preko na otoku Ugljanu te predsjednika općinskog odbora HDZ-a, odgovorio je kako HDZ ima nultu toleranciju na korupciju. “Ostavka je osobni čin gospodina Jerolimova, a Predsjedništvo ju je prihvatilo. Naša politika je politika nulte tolerancije prema korupciji i bilo kakvoj zloporabi vlasti i na tome ćemo i dalje inzistirati. Svojim smo djelovanjem više puta pokazali da nećemo tolerirati takve poteze, poručio je.

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo je sredinom travnja ponovno Jerolimovu skinulo zastupnički imunitet, odobrivši zahtjev Državnog odvjetništva kako bi se protiv njega mogao pokrenuti kazneni postupak zbog sumnje da je krivotvorio diplomu Ekonomskog fakulteta.

Upitan hoće li Josipa Rimac po ulasku u Sabor podnijeti ostavku na gradonačelničku dužnost, Jandroković je rekao kako se na Predsjedništvu o tome nije razgovaralo.

HDZ-ovo Predsjedništvo u Zadru je usvojilo Deklaraciju o vraćanju života Hrvatskoj, kojom se obvezuje poduzeti sve kako se ne bi ostvarile najave da će Hrvatska 2100. godine imati samo 2,5 milijuna stanovnika.

“Riječ je o strateškom pitanju, smatramo da o toj temi treba povesti svekoliku javnu raspravu, da hrvatski narod postane svjestan koliko je to bitno. Uz gospodarsku, demografska obnova definitivno postaje ključno pitanje hrvatske budućnosti. Raspravljali smo i o mogućim mjerama i stavljanju obitelji u središte pronatalitetne politike, povratku iseljeništva, nizu poticajnih proračunskih mjera, razvoju sela i uravnoteženom razvoju Hrvatske u kojoj svako mjesto mora biti jednako kvalitetno za razvoj”, kazao je Jandroković.

Novinare je zanimao i stav HDZ-a na ostavku Ronnyja Abrahama, kojeg je Slovenija u srpnju imenovala novim sucem Stalnog arbitražnog suda u Haagu, na što je Jandroković odgovorio kako je to dokaz da je arbitražni sporazum mrtav.

“HDZ je otpočetka tražio da Hrvatska istupi iz tog sporazuma jer je Slovenija učinila nedopuštene i nelegalne poteze, pa je jasno da je sporazum nakon toga mrtav. Izlaskom francuskog arbitra iz Arbitražnog suda samo se potvrđuje da sporazum više nema smisla i da je time i Arbitražni sud završio sa svojim radom”, poručio je Jandroković.

Sve državne institucije, od Vlade do predsjednice Republike, pozvao je da učine sve kako bi se pomoglo Tomislavu Salopeku, hrvatskom državljaninu koji je otet u Egiptu i kojemu Islamska država prijeti smaknućem.