Hrvatski film Belladonna najbolji kratkometražni film Mostre

Vijesti 12. ruj 201521:14 > 13. ruj 2015 07:59
Izvor: ASAC - la Biennale di Venezia

Na svečanoj dodjeli nagrada, kojom je u subotu navečer završeno 72. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, debitantski film Dubravke Turić Belladonna snimljen u produkciji Spiritus movensa proglašen je najboljim kratkometražnim filmom u sekciji Horizonti. Zlatni lav dodijeljen je filmu 'Desde alla' redatelja Lorenza Vigasa.

‘Stvaranje ovoga filma bilo je prekrasno iskustvo, a već samo uvrštavanje u program Mostre bilo je priznanje za sav trud. Kada selekcija kulminira i nagradom, osjećaj je zaista neopisiv. Sada samo želim uživati u ovim lijepim trenucima,’ izjavila je Dubravka Turić, cijenjena montažerka brojnih filmskih i televizijskih naslova (Kosac, Mjenjačnica, Svlačionica), koja se u Belladonni prvi puta okušala u filmskoj režiji. Nagradu, koju je posvetila svome ocu, dodjelio joj je peteročlani žiri kojim je predsjedavao redatelj Jonathan Demme (Kad jaganjci utihnu).

Belladonna je kratkometražni film o trima različitim ženama koje se susreću u oftamološkoj klinici gdje, potpuno neočekivano, doživljavaju trenutak bliskosti. Glavne uloge tumače Aleksandra Naumov i Nada Đurevska, a ostale igraju Lana Barić, Dražen Kühn i Anita Matković. Producentica filma je Zdenka Gold iz produkcijske kuće Spiritus movens, za promociju i plasman zadužena je Ivana Ivišić iz tvrtke za promociju i distribuciju Everything Works, direktor fotografije je Branko Linta, Dubravka Turić ujedno je i scenaristica i montažerka filma, a snimanje tona odradio je Hrvoje Petek. Film je sufinancirao Hrvatski audiovizualni centar.

“Desde alla” venezuelanskog redatelja Lorenza Vigasa, gorka priča o susretu pedesetogodišnjaka i mladića osvojio je u subotu Zlatnog lava za najbolji film 72. Venecijanskog filmskog festivala.

U Južnu Ameriku odlazi i srebrni lav za najboljeg redatelja i to Argentincu Pablu Traperu za film “El Clan”.

 “L’ Hermeline” jedan od tri francuska dugometražna filma u konkurenciji je dvostruko nagrađen, Fabrice Lauchini je dobio nagradu Volpi za najboljeg glumca i redatelj Christian Vincent nagradu za najbolji scenarij.

 Nagradu za najbolju žensku ulogu je dobila Talijanka Valeria Golino za ulogu u filmu “Per amor vostro” Giuseppea M. Gaudina.