Varga pobijedio na "Stupu srama" s najseksističkijom izjavom

Vijesti 31. lis 201516:08 > 16:12
Dusko Marusic/PIXSELL

Ministar zdravlja Siniša Varga odnio je neslavnu pobjedu za izboru za Stupu srama za najseksističkiju izjavu političara i političarki u razdoblju od svibnja 2013. do studenog 2015., što ga je uoči parlamentarnih izbora proveo Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI)

U akciji koju je organizirao  CESI, hrvatske građanke i građani odabrali su kao najseksičkiju, između šest ponuđenih, Varginu izjavu „Volimo kada su sestre u pripijenom”. Varga ju je izrekao u veljači ove godine na Svjetski dan bolesnika, na dodjeli zahvalnica najliječnici i najsestri Udruge hrvatskih pacijenata.

Drugo mjesto na Stupu srama zauzeo je saborski zastupnik HDZ-a Dujomir Marasović izjavom: “Politika je težak, rudarski posao, žene neće u politiku jer je to teško, jer ne mogu biti kod kuće s djecom, jer moraju zapostaviti obitelj.”

Treće mjesto pripalo je zagrebačkom gradonačelniku Milan Bandiću za izjavu: “Ovo je prva faza uređenja Dolca. To je šminkanje. To je kao kad se cura ide udavati pa je nije Bog obdario nekom vrijednošću, ali hoće ostaviti dojam uredne dame, a ima i takvih. To je samo ona vanjska fasada – namaže se, a baš unutra nije najbolje. Ali prođe.”

Hrvarski Građani i građanke prepoznale su izjavu ministra Varge kao ‘svakodnevni seksizam’ kojem su žene izložene te su mu odlučile reći dosta, kažu iz CESI-ja, koji organiziraju Stup srama od 2007. godine s namjerom javnog prozivanja političkih stranaka koje ignoriraju uravnoteženu zastupljenost od najmanje 40 posto oba spola na kandidacijskim listama.

Gotovo da nema parlamentarne političke opcije koja se u protekla četiri izborna ciklusa (dva lokalna i dva nacionalna) nije našla na Stupu srama, kažu.

 Do sada su se trajno na Stup srama svojim izjavama upisali Anto Kovačević, Vjekoslav Marochini, Vladimir Šeks i Zoran Milanović.