HDZ-ovci u stožeru izviždali Milanovića i prekinuli mu govor

Vijesti 08. stu 201518:38 > 09. stu 2015 00:34
Goran Stanzl/PIXSELL

U HDZ-u se slavi iz sve snage - pije se, pjeva, grli i čestita, iako rezultati neprestano osciliraju.

Tijek izbornoga dana pročitajte OVDJE.

1.00 Tomislav Karamarko obratio se svom stožeru posljednji među liderima stranaka i koalicija koje ulaze u 8. saziv Sabora.

“Veselite se, jer smo pobijedili!”,  poručio je.

00.20 “Teško je priznati poraz, ali znamo tko je pobjednik – to je Domoljubna koalicija na čelu s Tomislavom Karamarkom”, kazao je Oleg Butković. Priznao je ipak da HDZ ne može vlas sastaviti samostalno, a istakao je i da im je MOST svjetonazorski blizak.

00.15 U HDZ-ovom stožeru govor Zorana Milanovića nije najbolje primljen.

11.50  Za razliku od Zorana Milanovića koji nije došao u stožer svoje koalicije, Karamarko je stigao, ali nije se pridružio slavlju. To će učiniti u ponoć kada budu objavljeni rezultati DIP-a.

Prva tema razgovora naše reporterke s Domagojem Ivanom Miloševićem je bio dogovor sa MOST-om, koji bi mogao biti odlučujući, jer su se oni već proglasili relativnim pobjednicima izbora sa svojih 19 mandata bez kojih će biti teško ili nemoguće formirati vlast.

“Trebamo biti realni pa reći da su relativni pobjednici Domoljubna koalicija”, kazao je Milošević. Upitan da objasni uspjeh Domoljubne koalicije, kaže kako smatra da se on dogodio jer je dio ljudi je spreman za značajne, radikalne promjene.

“Nas napadaju da smo za radikalne rezove, a MOST je nudio upravo rezove”, dodao je pritom, naglašavajući da je HDZ govorio isključivo o temeljitim promjenama usmjerenim na rast zapošljavanja.

N1

Odgovarajući na pitanja o uvjetima koje postavlja MOST, odricanje vlasti od nepotizma i kalkulacija, Milošević kaže da je HDZ za depolitizaciju javnih poduzeća i profesionalizaciju, te dodaje da Domoljubna koalicija ipak ima više odgovornosti i znanja u odnosu na nekog “tko je nov i dolazi iz lokalne sredine”. Budući da se već govori o mogućnosti da se Boži Petrovu ponudi premijerska pozicija, Milošević kaže da to ne može komentirati, ali i da se vidi koliko je protivničkoj velikoj koaliciji stalo da sačuvaju bar dio fotelja po svaku cijenu. Poručio im je i: “Nema povratka na staro, na propalu vladu i njihovu politiku”.

Kako se njegovo ime spominje u kontekstu potpredsjednika vlade za gospodarstvo, Milošević je upitan što će biti prvi potez koalicije na tom polju. Kazao je da samu funkciju ne može komentirati, ali da će samnjiti broj ministarstava i plaće dužnosnika.

23.20 Dolazak predsjednika HDZ-a očekuje se svaki čas. Tomislav Karamarko je, nakon četvrtine prebrojanih glasova, i pobjednik u broju osvojenih preferencijalnih glasova.

22.15 Miro Kovač, potencijalni ministar vanjskih poslova, komentirao je činjenicu da su prvi rezultati premašila i očekivanja vodstva stranke.

“Mi smo cijelo vrijeme govorili da izlazne ankete nisu dostojne, što se pokazalo točnim”, kazao je Kovač. Ovi parcijalni rezultati, dodaje, ako ostanu do kraja značit će da “ćemo biti pobjednici izbora, a vjerujemo da hoće”. Karamarko će, navodi, uskoro doći u stožer.

Na pitanje pregovara li HDZ sa drugim strankama o proširenju koalicije, odgovara: “Nakon izvještaja DIP-a znat ćemo koliko smo jaki pobjednici i hoćemo li morati tražiti dodatne partnere”.

Upitan hoće li postati ministar vanjskih poslova kazao je da će najprije pričekati DIP pa vidjeti je li to dovoljno za sastavljanje vlade, a onda će rješavati program vlade i resore te kadrove. Na upit može li se očekivati zatopljenje odnosa s Orbanom, Kovač kaže da je prethodna vlada napravila puno štete i sebi i Hrvatskoj svojim nastupom prema susjeda, te da će vlada predvođena Domoljubnom koalicijom prema njima nastupati kooperativno, a ne na način da se konfrontira, uključujući i odnose sa Srbijom.

“Karamarko će biti na liniji zaštite nacionalnih interesa”, kazao je, a sa Srbijom će se razgovarati “otvoreno, izravno, bez kompleksa, konstruktivno i u europskom duhu”.

22.00 Prvi neslužbeni rezultati DIP-a, nakon 14,30 posto prebrojanih glasova, navode da je HDZ osvojio 63, a SDP 52 mandata. U stožeru Domoljubne koalicije nastala je euforija, na brojke su reagirali – vriskom.

“Hrvatska prepoznaje što joj treba. Ovo je potvrda da Hrvatska nije izgubila orijentir”, kazao je Goran Marić. Bit će još koji mandat više, očekujemo najmanje 12, 13 mandata više, dodao je.

“U MOST-u vidimo da poštuju vrijednosti koje mi poštujemo. Apsolutno postoji mogućnost da surađujemo”, kazao je.

21.40 Dolazak Tomislava Karamarka se očekuje oko 22.30 sata. Nikolina Zavišić razgovarala je sa njegovom najbližom suradnicom, Josipom Rimac, koja kaže da će rezultati DIP-a dokazati da Domoljubna koalicija ima sigurnu pobjedu.

Što se tiče 9. izborne jedinice za koju su u HDZ-u tvrdili da će u njoj biti “jedanaest veličanstvenih” mandata, a ankete pokazuju da ih je samo 8, Rimac navodi da očekuju i deseti te da se nadaju i 11., jer ta je izborna jedinica “utvrda HDZ-a i Domoljubne koalicije”.

U Kninu je, dodaje, HDZ je apsolutni pobjenik s 3.600 glasova, 1.200 SDP-ovih i 600 glasova za MOST. Kada je upitana može li HDZ udovoljiti zahtjevu MOST-a da Hrvatska bude podijeljena na četiri do pet regija, odgovara:

“Sigurno je da će Karamarko biti mandatar, a sve ostalo ćemo prepustiti danima koji dolaze. Ja sam vojnik stranke i titule nisu to na što pretendiram. Želim samo uspjeh Domoljubne koalicije”, kaže Rimac. Zamoljena je i za komentar činjenice da je HDZ imao samo 30 žena na listi, tj. samo jednu u top 5.

“Ne zaboravimo europske izbore i da su sve te kandidatkinje sad zastupnice u EP. HDZ je napravila taj iskorak i kandidirala ženu zapredsjednicu”, odgovorila je, dodajući da će sve žene koje će se naći na funkcijama, doprinijeti rastu Hrvatske.

Upitana je i je li ona osobno naštetila ugledu svoje stranke, budući da je pod istragom, a i puno se govorilo o njenoj ekstravaganciji, skupim torbama.

“Nisam naštetila stranci, a sve to sam više puta komentirala. Vrijeme kampanje je vrijeme programa, a ne osobnih podmetanja, kojih je bilo puno na moj račun, ali uz vjeru u Boga i moju dragu Gospu izdržat ću još nekoliko dana”, izjavila je Rimac.

21.00 HDZ se opušta uz stihove Marka Perkovića Thompsona. Muškarci zagrljeni u kolu iz sveg su glasa pjevali “Lijepa li si”.

20.35 Nikolina Zavišić kaže da je atmosfera puno bolja nego za vrijeme prvih rezultata izlaznih anketa. Razgovarala je s Gordanom Jandrokovićem., koji kaže da će se lakše disati kad dođu konačni rezultati te da će biti bolji od izlaznih anketa, što se posebno vidjelo 2007. godine.

“HDZ će imati značajnu prednost i formirat će vladu”, kaže Jandroković, dodajući “računamo na desetak mandata više”.

Upitan je o udvaranju MOST-u, primjerice, od strane SDP-ovaca, koji izjavljuju da sve što MOST hoće oni mogu potpisati, jer je to desnica kakvu Hrvatska treba. A i Šuker smatra da treba pregovarati s njima.

“Apsolutno treba. Ako su bar približno točni rezultati anketa, MOST je ostvario respektabilan rezultat, koji se ne može osporiti”, kazao je Jandroković dodajući da će HDZ pregovarati sa svima koji su zainteresirani za reforme.

“Nije primjereno reći da ćemo pristati na sve, tražit ćemo zajednički nazivnik”, dodao je. Opovrgava da je HDZ svom bivšem članu Dragi Prgometu ponuditi mjesto predsjednika Sabora.

“Svašta će se pričati, to nije točno, puštena informacija da se kompromitira HDZ. Čekamo službene rezultate pa ćemo razgovarati s onima s kojima možemo mijenjati Hrvatsku”, izjavio je Jandroković.

Jandroković je upitan i o poruci podrške mađarskog premijera Viktora Orbana, koja je emitirana na zadnjem skupu HDZ-a te o prigovorima da HDZ ide na instrukcije u Budimpeštu, kao i da predsjednica radi protiv Vlade. Jandroković je kazao da HDZ razgovara i sa slovenskim čelnikom Mirom Cerarom, kao i s Orbanom.

“Dobili smo potporu i od Angele Merkel, pa i od Orbana. Bilo bi dobro da prestanemo tako komunicirati o Mađarskoj. S Orbanom komuniciraju sve europske zemlje. Na to što se Milanović neprimjereno zaletio u izjavama o Mađarskoj, mogu reći samo da mi nećemo tako komunicirati ni sa jednom susjednom zemljom”, izjavio je dodajući da će razgovarati sa svima, pogotovo zato što se očekuje još jedan veliki izbjeglički val u skoroj budućnosti.

20.15 Zbog jednog mandata više prema novim podacima o izlaznim anketama, stožer HDZ-a je živnuo.

Tomislav Čuljak je kazao da će rezultati biti daleko povoljniji za Domoljubnu koaliciju i da neće biti ovako izjednačeno. Ivana Maletić također podsjeća da su izlazne ankete griješile za oko 9 mandata, u korist SDP-a. Rekla je i da su po pitanju postizbornih pregovora “sve opcije otvorene” i da je “MOST pozitivno iznenađenje”. I Ivan Šuker je komentirao izlazne ankete.

“Ovo me podsjeća na 2007. kad se Milanovića proglašavalo premijerom”, kazao je. Konačni rezultat, dodaje, otkrit će da HDZ ima “pristojnu prednost”, jer HDZ će biti jači za 5 do 6 mandata, a kada dođe i dijaspora onda će biti veća prednost. Za uspjeh MOST-a kaže da je to “politička poruka hrvatskog naroda”.

Dijaspora odana HDZ-u

20.05 Tina Jelin Dizdar pratila je glasanje u Mostaru. Prije svega zahvaljujući odličnoj organizaciji, sva 33 biračka mjesta su zatvorena u 19 sati, izvještava ona. Tu se vršila i registracija birača, njih više od 23 tisuće, no nije bilo gužvi.

Do 16 sati glasalo oko 16.000 birača. a jučer 8.000 u cijeloj BiH. Birači žele aktivniju ulogu Hrvatske u rješavanju pogotovo hrvatskog pitanja, navodi ona,

“Većina analitičara se slaže da iznenađenja neće biti, BiH je kao i uvijek neprikosnoveno za HDZ”, kazala je. Kampanja je bila izuzetno mlaka, samo je Tomislav Karamarko u Mostaru kazao da će mijenjati izborna pravila da dijaspora dobije više od tri mjesta u Saboru. Članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću (HDZ BiH) je, pak, zamjereno što je glasao i pritom poručio da građani trebaju glasati za Božu Ljubića.

19.55 Za sada nitko u HDZ-ovom stožeru ne vjeruje ni najmanje u točnost izlaznih anketa. Državno izborno povjerenstvo, podsjetimo, s prvim rezultatima izlazi tek u 22 sata.

19.39 Prema ovim rezultatima, jedino MOST može biti “partner u Vladi”, izjavio je bivši HDZ-ov ministar financija, Ivan Šuker.

19.25 Nikolina Zavišić razgovarala je sa Željkom Reinerom, nakon što je konstatirala da izlazne ankete nisu donijele osobito slavlje, za razliku od predsjedničkih izbora. Rainer je zadovoljan rezultatima, očekuje pobjedu Domoljubne koalicije te naglašava da su izlazne ankete samo izlazne ankete.

“Vi znate da su one i 2011. i 20076. godine zapravo griješile za otprilike devet mjesta, nama na štetu i u korist drugoj strani. Ako konačni rezultat bude slijedom stoga, to će itekako biti naša pobjeda.”, kaže Rainer. Naglasio je kako te ankete nikad nisu bile precizne, već su “bile krive, iz raznih razloga”.

“Mi čekamo rezultate i uvjereni smo da će biti jako dobri, nama u korist”, podcrtao je. Kada je upitan gdje se istopila prednost HDZ-a od 10 posto od prije godinu dana, Rainer opet ponavlja da ankete nisu točne i da glasači HDZ-a nisu skloni odgovaranju na ankete.

“Davana nam je i minimalna prednost, prognozirali su i da ćemo izgubiti. Ankete ne odražavaju kako narod misli, nego ankete usmjeravaju kako bi trebao misliti”, kazao je Rainer zaključujući da će HDZ dobiti “do 10 mjesta više nego što se sad predviđa”.
Slično kaže i za rezultate MOST-a, nakon što je upitan hoće li razgovarati s njima o postizbornoj koaliciji.

Smiješno pitanje

“Je li MOST dobio 18, 10 ili 8 mjesta, nitko ne zna reći. To nisu rezultati. Drugo, mi smo spremni razgovarati, – nakon što dobijemo većinu, a dobit ćemo je – ako će to biti potrebno, sa svakim tko dijeli naše vrijednosti i želi sudjelovati u ostvarenju našeg programa”, ustvrdio je. MOST je vrlo raznorodan, to je skup je raznorodnih osobnosti bez puno zajedničkih točaka, nastavlja Rainer, dodajući kako osobno ne vidi zajedničke točke kod Bože Petrova i Stipe Petrine, osim valjda nekog zajedničkog interesa.

N1

Kada je upitan kome bi predsjednica trebala dati mandat – onome tko osvoji većinu ili onome tko dokaže da ima 71 mandat u Saboru, Rainer odgovara: “To je smiješno pitanje. Počelo se pojavljivati kad je SDP počeo gubiti. Kako da je najednom iskrsnulo sada, a ne prije lčetiri godine? Predsjednica će postupiti sukladno Ustavu”.

19.00 Rimac je izjavila kako je “sigurna u apsolutnu pobjedu Domoljubne koalicije”, jer prema podacima s terena koje prikuplja ta stranka oni će dobiti minimalno još devet mandata, bez dijaspore.

Prema izlaznim anketama koalicija Hrvatska raste 56 mandata, HDZ-ova isto toliko. Most osvaja 18, HDSSB 2, IDS 3, Živi zid 3, Bandić Milan 2 mandata. One ne obuhvaćaju dijasporu i manjine.

Podsjetimo, izlazne ankete govore o potpunoj izjednačenosti koalcija predvođenih SDP-om i HDZ-om, odosno po 56 mandata svakome. Rimac nije odbacila pregovore s MOST-om, za kojeg očekuje da će dobiti manje manadata nego što to predviđaju izlazne ankete, jer će Domoljubna koalicija razgovarat “nakon konačnih rezultata sa svima koji žele bolju i jaku Hrvatsku”.

18.40 Stožer HDZ-a u Gastro Globusu na Zagrebačkom velesajmu je poluprazan, a od viđenijih HDZ-ovaca njime je prošetao tek Željko Reiner, javlja reporterka N1 televizije Nikolina Zavišić. HDZ je, naime, za čekanje rezultata parlamentarnih izbora izabrao Gastro Globus, za razliku od predsjedničkih kada se slavlje događalo u HYPO centru.

Nitko od prisutnih nije naročito zainteresiran za davanje izjava za medije u ovoj fazi, no doznaje se da će u slučaju pobjede Domoljubne koalicije u stožer nagrnuti oko 4.000 članova i simpatizera, dok bi se u slučaju slabog rezultata najjače opozicijske stranke odaziv mogao sniziti na 2.500 ljudi.

Ipak, spremno je tek 300 čaša za šampanjac, što znači da će se slavljeničko piće podijeliti tek među VIP uzvanicima. Zasad je u Gastro Globusu spremna i jedna velika torta, no doznaje se da iz drugih gradova Hrvatske stiže još nekoliko njih.

Za zabavu su zaduženi tamburaški sastavi, klape, Miroslav Škoro te Mate Bulić, a isto tako je poznato da Mišo Kovač, rado viđeni gost HDZ-ovih stožera prethodnih izbora, neće pjevati večeras.

Mladeži HDZ-a se dijele plave majice, a za dizanje atmosfere spremno je i nekoliko stotina barjaka, javlja Nikolina Zavišić.

Tijek izbora pratite na našem portalu i putem aplikacija za Android | iPhone/iPad.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE.