Mamićima određen zatvor, na slobodu mogu uz jamčevinu

Vijesti 19. stu 201507:49 > 20. stu 2015 08:03
Izvor: Marko Lukunic/PIXSELL

Sutkinja Županijskog suda u Zagrebu prihvatila je zahtjev USKOK-a da se Zdravku Mamiću, Mariju Mamiću, Igoru Kroti i Sandru Stipančiću odredi jednomjesečni istražni zatvor. Damir Vrbanović ostaje na slobodi.

Svi mogu na slobodu ukoliko uplate jamčevinu. Zdravko Mamić mora uplatiti 14 milijuna kuna jamčevine, od čega bi dio navodno mogao platiti u nekretninama, a dio u gotovini. Mario Mamić mora platiti pet milijuna, Sandro Stipančić četiri milijuna kuna te Igor Krota dva milijuna kuna. Svima su izrečene mjere opreza. USKOK je najavio žalbu jer smatraju da nikakvo jamstvo i mjere opreza nisu dovoljne za tu količinu kriminalnih radnji.
Vrbanović ne ide u zatvor jer mu ostaje vrijediti prijašnja jamčevina od milijun kuna iz srpnja. Prijašnja jamčevina od sedam milijuna kuna za Zdravka Mamića je ukinuta te zamijenjena ovom od 14 milijuna kuna.
“USKOK će se žaliti na odluku suda. Stav USKOK-a po tom pitanju je poznat, odnosno da na koncu uvijek ispadne da onaj tko ima novca izađe van, dok onaj koji ga nema ostane u istražnom zatvoru. Mi mislimo da imamo jak slučaj, obrana misli da nemamo, pa ćemo se valjda naći negdje na sredini”, rekao je zamjenik ravnateljice USKOK-a Tonći Petković.
Podsjećamo, nova Uskokova istraga protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa Zdravka Mamića i ostale četvorice rezultat je nadzora kojega je mjesecima provodio sektor za otkrivanje poreznih prijevara pri Ministarstvu financija. Tzv. porezni Uskok navodno je utvrdio da je iz Dinama preko off shore tvrtki od 2004. izvučeno preko deset milijuna eura. Upravo su za taj dio priče, po sumnjama tužiteljstva, bili zaduženi Mamićev sin Mario te dvojica uhićenih poduzetnika Igor Krota i Sandro Stipančić koji su u četvrtak ujutro ispitani u Uskoku.

Uskok najavio žalbu

Iz Uskoka su najavili žalbu, rok je tri dana, a smatraju da je “kriminalna količina koja se osumjičenima stavlja na teret i iznos imovinske štete Dinamu prevelik, da bi se istražni zatvor mogao zamijeniti nekim mjerama opreza i jamstvom”, rekao je Tonči Petković, zamjenik ravnateljice USKOK-a, te dodao kako ispada da “onaj tko ima novca, može na slobodu”.

“Mislimo da imamo jak slučaj, obrana misli da nemamo. Valjda ćemo se naći na sredini.”

N1

Večer prije policija je pred Uskokove istražitelje dovela izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamić, izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damira Vrbanovića i Maria Mamića. Svi su negirali nedjela koja im se stavljaju na teret, nakon čega su vraćeni u policijski pritvor na Oranicama gdje su prenoćili.

Ranije u četvrtak: Sud odlučuje o istražnom zatvoru

Uskok je u četvtrtak ujutro, nakon ispitivanja posljednje dvojice osumnjičenika, odlučio da će za svu uhićenu petoricu od suca istrage zagrebačkog Županijskog suda zatražiti određivanje istražnog zatvora.
Na svojim internetskim stranicama Uskok je objavio da je, na temelju rezultata provedenih izvida i kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, donio rješenje o provođenju istrage protiv Mamića i ostalih zbog “zločinačkog udruženja i zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja”.
Tužiteljstvo sumnja da je Mamić, kao izvršni dopredsjednik i član uprave GNK Dinamo, u razdoblju od prosinca 2004. do travnja ove godine, povezao u zločinačko udruženje Vrbanovića, kao glavnog direktora i člana uprave Dinama, svog sina, Krotu i Stipančića kao voditelje poslovanja ili prokuriste tvrtki iz Švicarske, Arapskih Emirata, Velike Britanije i Hong Konga.
Cilj im je, smatra tužiteljstvo, bio “pribavljanje nepripadne imovinske koristi”, a sve na štetu Dinama.
Kako bi ostvarili plan Mamić je sa sinom, Krotom i Stipančićem dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i tvrtki iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga o preuzimanju nepostojećih dugovanja GNK Dinamo prema igračima te za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime GNK Dinamo potpisivali Mamić i Vrbanović.
Mamić na teret Dinama nalagao nezakonita plaćanja
Nakon što su u ime navedenih društava sačinjeni računi za takve nepostojeće usluge Mamić je nalagao plaćanja na teret Dinama u korist tih tvrtki iako je, po tvrdnjama Uskoka, znao da “navedena društva nisu, niti su trebala poduzimati bilo kakve radnje u svezi transfera igrača”.

Ujedno je sa svojim sinom dogovarao i “zaključivanje ugovora s igračima kojima će se ugovoriti da će transferno obeštećenje na koje će GNK Dinamo steći pravo, u slučaju da se pojedini igrač GNK Dinamo proda u drugi klub, u cijelosti pripasti društvu iz Arapskih Emirata”.
Na taj je način tvrtkama Marija Mamića, Krote i Stipančića, a na štetu Dinama, neosnovano plaćeni iznosi od preko deset milijuna eura i pola milijuna funti, izvijestio je Uskok.
Prema pisanju medija sporni su transferi igrača Marija Mandžukića, Eduarda da Silve, Dejana Lovrena, Mathiasa Chaga, Davora Vugrinca, Andersona Coste i drugih.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.