Je li Prgomet potopio mogućnost koaliranja MOST-a i HDZ-a?

Vijesti 24. stu 201507:24 > 07:36
HINA / Dario GRZELJ

Drago Prgomet nije, kao što se vjerovalo ranije, odveo sa sobom 11 zastupnika MOST-a. Međutim, odveo ih je dovoljno da Most s HDZ-om, bez trećih partnera, ne može doći do 76 mandata.

HDZ je, podsjetimo, na izborima 8. studenog osvojio ukupno 59 mandata u Saboru, a MOST 19. Odlaskom Prgometa i dvije mu kolegice u HRID, u MOST-u ostaje 16 zastupnika eventualno naklonjenijih HDZ-u, piše Index.

To ukupno daje (nedovoljan) zbroj od 75 mandata, s tim da je taj broj i manji ukoliko se uzme u obzir da je primoštenski gradonačelnik Stipe Petrina odlučno protiv koalicije s HDZ-om. Stranku je nazvao nacistima i  četnicima hrvatske nacionalnosti, a osim toga, ustvrdio je da je Božo Petrov jedini koji se protivi koaliciji sa SDP-om, jer “ne smije” ne koalirati s HDZ-om.

Osim Petrine, Most bi uskoro moglo napustiti još dvoje zastupnika. Čim se doznalo da Drago Prgomet odvodi još dvije zastupnice u HDZ-u su se dali u potragu za zastupnicima manjina koje bi mogli privoljeti da prijeđu na njihovu stranu. Tvrde da su već uspjeli nagovoriti dvojicu, ali ne žele reći njihova imena.

Tomislav Karamarko bi tako eventualno mogao potražiti savezništvo s (dosadašnjim nominalno HDZ-ovim političkim protivnicima) Milanom Bandićem, koji ima dva zastupnika i Radimirom Čačićem koji je jedini od svog društva ušao u Sabor. Ostaje i HDSSB, navodno ‘smrtni’ neprijatelj HDZ-a, istarski IDS, koji je tradicionalno lijevo te Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida, koji ne želi ni sa kim u koaliciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.