MOST: Isključivi gospodarski pojas uvjet podrške novoj vladi

Vijesti 24. stu 201519:48 > 19:49
Sanjin Strukic/PIXSELL

Proglašenje isključivog gospodarskog pojasa bit će jedan od glavnih uvjeta Mosta nezavisnih lista u pregovorima za davanje podrške novoj vladi, a nastavak pregovora sa SDP-ovom i HDZ-ovom koalicijom, kako se doznaje iz Mosta, bit će u četvrtak.

“Inzistirat ćemo na isključivom gospodarskom pojasu i to će biti naš uvjet suradnje. Očekujemo podršku jer ga je trebalo odavno proglasiti. Hrvatska na njega ima pravo i mislim da je dosada bio problem u kadrovima Ministarstva vanjskih poslova kojima je bilo teško priznati da smo to trebali odavno napraviti. Zbog toga što to nije učinjeno, Hrvatska trpi goleme financijske i svake druge štete”, rekao je Hini u utorak glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja.

Isključivi gospdarski pojas je, poručuje, jedan od zadnjih, ali najvažnijih zahtjeva Mosta za podršku novoj vladi.

Hrvatska je 2003. proglasila zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP), ali je tijekom pregovora o pristupu EU odustala od njegove primjene na članice EU do postizanja međusobnog dogovora. ZERP se odnosi na ribolov i iskorištavanje podmorja, dok se isključivi gospodarski pojas tiče gradnje objekata na morskoj površini, kao što su primjerice vjetroelektrane ili umjetni otoci. Većina zemalja u svijetu, koje imaju izlaz na otvoreno more je proglasila isključivi gospodarski pojas.

Iako je nastavak pregovora o potpori novoj vladi trebao slijediti već sutra, Grmoja pojašnjava da će zbog sigurnosnih mjera te posebne regulacije prometa u Zagrebu, zbog dolaska američkog potpredsjednika Joea Bidena, isti biti prebačeni za četvrtak.

Tako, uz isključivi gospodarski pojas, za četvrtak najavljuju i pregovore o izbornom sustavu, mjerama protiv korupcije, a možda, kaže Grmoja i nacionalnoj sigurnosti te civilnom nadzoru nad obavještajnim službama.

Bit će to zadnji dan “programskih pregovora”, najavljuje Grmoja. Nakon toga, Most očekuju očitovanja iz SDP-a i HDZ-a o temema o kojima se dosada pregovaralo. “Dali smo im rok za odgovore do ponedjeljka, ali mislim da će oni odgovoriti i prije”, kaže Grmoja.