Što novi ministar financija planira sa zakonom o švicarcima?

Vijesti 24. sij 201619:03 > 19:08
Luka Stanzl/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je nedjelju kako će njegovo ministarstvo u roku od tri tjedna izraditi Smjerice ekonomske i fiskalne politike, kao okvir za izradu proračuna, a da bi proračun, čiji prijedlog želi u Sabor poslati i prije kraja ožujka, već ove godine trebao nominalno biti smanjen.

U izjavi za novinare pred Ministarstvom financija, Marić je kazao kako se i danas sastao s premijerom Tihomirom Oreškovićem te da su teme tog sastanka, kao i prvog radnog sastanka Vlade, održanog u subotu, bile gospodarstvo i financije te proračun, odnosno terminski plan proračuna.

“Ministri su dobili slijedećih nekoliko dana da analiziraju i upoznaju se svaki sa svojim proračunom. U slijedeća tri tjedna Ministarstvo financija će izraditi Smjernice ekonomske i fiskalne politke, koje su okvir za izradu proračuna, s novim, ažuriranim makroekonomskim projekcijama, te prihodnom stranom proračuna i tzv. limitima po pojedinim proračunskim korisnicima”, kazao je Marić.

Očekuje da će prijedlog proračuna biti gotov u ožujku, a želja mu je, rekao je, da se ne čeka kraj ožujka, već da se “ovisno o okolnostima, s izradom i prijedlogom proračuna prema Hrvatskom saboru ide i prije toga”.

Na upit jesu li ministrima već predložena određena smanjenja njihovih proračuna, Marić je rekao da će prvo pričekati njihove prijedloge.

“Ideja je svakako da ovo razdoblje iskoristimo za sastavljanje osnovnih kontura. Ja u ovom trenutku ne bih licitirao ni sa kakvim konkretnim brojkama, ali sigurno da nam je intencija da već u ovoj godini pokažemo i da idemo i s nominalnim smanjenjem proračuna”, rekao je ministar financija.

Za sada bez detalja o ‘švicarcima’

Odgovorio je kako je na sastanku bilo riječi i o problemu kredita u ‘švicarcima’, ali da za sada ne bi izlazio s detaljima o tom pitanju.

“Kao prvo, i jedan i drugi (Marić i Orešković) trebamo određene dodatne činjenice oko samog slučaja, ali ono što je jako važno je da želimo biti, kao i u drugim temama iz gospodarskog i financijsko djelokruga, otvoreni ne samo prema javnosti već prema svima, počevši od Hrvatske narodne banke, ali i prema hrvatskim građanima, koji su najpogođeniji time, pa tako i prema bankama”, rekao je Marić.

Upitan, pak, postoji li plan što nakon utorka, 26. siječnja, kada istječe jednogodišnji rok u kojem je bivša Vlada zamrznula tečaj švicarskog franka na 6,39 kuna te postoji opasnost da će dijelu dužnika koji još nije konvertirao svoje kredite u ‘švicarcima’ ponovno skočiti rate, ministar financija je kazao da će o tome nakon što se sastane sa svim akterima.

“Već sutra ćemo odraditi određeni krug razgovora sa svim akterima kako bismo se upoznali sa svim činjenicama i temeljem toga ćemo i vidjeti što dalje”, odgovorio je Marić, a na dodatno pitanje postoji li mogućnost da će se produžiti vrijeme važenja zamrznutog tečaja, kazao je da ta mogućnost uvijek postoji.

“Vjerujem da i same banke o tome razmišljaju, ali mislim da je najbolje da se obavi dodatni krug konzultacija i razgovora na tu temu i onda ćemo vidjeti što po tom pitanju”, rekao je ministar Marić.
Novinare je zanimalo i može li se poboljšati zakon koji uređeuje konverziju takvih kredita, a Marić je rekao da se svaki zakon može na određeni način poboljšati, a “hoćemo li o tome, u ovom trenutku ne bih komentirao”.