“Ako ne bude subvencije za plin, građanima će grijanje biti skuplje za desetak eura”

Vijesti 22. kol 202406:58 0 komentara

Sezona grijanja je iza ugla, ali HERA, koja je obezglavljena još od afere Škugor, nikako da odredi referentnu cijenu plina.

Pa nema ni odluke Vlade o subvencijama. U Zagrebu i dodani zaplet – iz Gradske plinare poručuju građanima da će im sigurno osigurati nižu cijenu plina od one koju će im nuditi Međimurje Plin. Ali, vratimo se na početak, ta se cijena ne zna.

Naime, HERA šuti, a u zraku ostaje pitanje kome odgovara da se čeka posljednji trenutak za ovako važnu odluku. Tko će po ovim vrućinama misliti na grijanje? Većina Zagrepčana još niti ne zna da ove jeseni mogu odlučiti između međimurskog opskrbljivača plinom i dosadašnjeg – Gradske plinare Zagreb opskrba.

“Znam da imaju dva ali ne znam detalje. Tko pošalje račun ja to platim i to je to”, kažu građani.

Od jeseni Zagrepčanima će automatizmom, ako se ne izjasne drukčije, za plin stizati računi Međimurje Plina, kojeg je HERA odabrala kao povoljnijeg na javnom natječaju.

No iz Gradske plinare Zagreb opskrba kreću u bitku za kupce pa im u kasliće i online putem šalju ponudu.

Svi oni kupci koji ne žele preći međimurskom operateru nego žele ostati na zagrebačkom operateru, Gradska plinara Zagreb opskrba objašnjava na svojim stranicama kako to učiniti.

Jedan model je registriranjem na jednostavnom formatu za koji trebaju OIB, e-mail i broj obračunskog mjesta koji se nalazi na uplatnici. Za one koji nisu vični elektronskoj komunikaciji, oni će moći potpisati ugovore koje će im slati u kasliće ili se raspitati na adresi u Radničkoj cesti 1. Sve imaju – osim jedne stvari. A ta je najvažnija – cijena!

“Punu informaciju o cijeni ne može dati GPZO jer se čeka da HERA odredi i objavi cijenu plina za građane. Druga informacija koja se čeka je hoće li Vlada i dalje subvencionirati cijenu plina”, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Nijedan od ta dva aktera koji u rukama drže cijenu plina za krajnje korisnike – ne žure. Ali, hoće li biti subvencija na plin građanima, mogu li to građani očekivati na jesen?

“To ćemo tek kad dođe vrijeme, sad smo tek prvi dan ovdje, nije bio ni uži kabinet ni vlada, kad donesemo odluke – obavijestit ćemo”, kazao je ovoga tjedna premijer Andrej Plenković.

Objava tarife u zakonskom roku

U skladu s odredbama Zakonu o tržištu plina („Narodne novine“ 18/18 i 23/20), čl. 94., HERA će iznose tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu objaviti u „Narodnim novinama“ i na svojim mrežnim stranicama.

Zakonski rok je deset dana prije ogrijevne sezone. Zagrebački gradonačelnik ljutit je zbog odugovlačenja.

“Ako će se čekati 20. rujna, nastat će kaos. Imat ćete stotine tisuća kupaca koji će automatski, ako se ne odluče do 1.listopada za GPZO, ići Međimurje Plinu. Ostaviti to za tih zadnjih 10-ak dana bi bilo potpuno neodgovorno.”

Zagrebačkim vlastima gori zbog sudbine gradske tvrtke, no za građane odluka nije tako sudbinska u financijskom smislu.

“Možda će razlika biti desetak eura godišnje, vidjet će se kad obje plinare izađu s cijenama. Razlika će ovisiti i o tome koja je grijana površina jer kod onih kod kojih je velika površina može razlika biti par desetaka eura na godišnjoj razini, kod onih koji griju manje – možda ni tih deset eura”, objasnio je Dalibor Pudić iz Hrvatske stručne udruge za plin.

Značajno veći utjecaj na debljinu novčanika građana imat će odluka Vlade o tome nastavlja li ili ne subvencionirati plin.

“Ono što možemo očekivati, ako porast cijene bude veći od 20 do 25 posto jest da bi tih subvencija moglo biti, a ako ne – da takvih subvencija neće biti”, jasan je Pudić.

Je li toliki porast na vidiku i što ako subvencija ne bude?

“Pa možda 20-ak posto, ako bi bilo, to bi na mjesečnoj razini bio porast od desetak eura po kućanstvu”, kazao je Pudić.

Svakako, desetak eura mjesečno skuplje – na ovu inflaciju nije ni malo. Svaki cent dobro dođe pa bi bilo dobro da HERA čim prije odredi tarifu, posebno jer ne postoji nikakav objektivan razlog da se za to čeka posljednji zakonski rok.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!