Dva Rafalea preletjela preko Okučana, Jandroković o susretu Milanovića i Plenkovića: Nismo ovdje bitni mi

Vijesti 01. svi 202408:16 > 11:43 2 komentara

Ovogodišnja proslava pobjedničke operacije Hrvatske vojske i policije počela je u 7:30 sati budnicom Orkestra Oružanih snaga ulicama Okučana, a središnja svečanost održana je kod spomen-obilježja “Kocka vedrine”. Umjesto preleta MIG-ova, kako je to bilo na prethodnim svečanostima, ove godine organiziran je prelet borbenih zrakoplova Rafalea. Dva Rafalea preletela su iznad Okučana, a nakon toga su imali rutu po čitavoj Hrvatskoj, od Vukovara i Čakovca do Istre i juga Hrvatske.

Hrvatska je obilježila 29. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije (VRO) “Bljesak“ u kojoj su 1. svibnja 1995. u manje od 32 sata hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju, odnosno oko 600 četvornih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija. U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena.

U akciji su po prvi puta u Domovinskom ratu korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu te su tako dodatno taktički iznenadili neprijatelja.

Na središnjoj svečanosti u Okučanima predsjednik Republike Zoran Milanović i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković položili su vijence.

Na svečanosti su se, između ostalog, čitala imena branitelja poginulih u “Bljesku”, a bilo je čitanje povjesnice o operaciji.

TIJEK DOGAĐJA

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare