Besmisleno: “Potvrđujemo već pozitivne testove, bacamo vrijeme i novac”

Vijesti 28. sij 202213:47 > 13:49 1 komentar
Patrik Macek/PIXSELL

Osoba koja ima respiratorne simptome i pozitivna je na brzom testu sigurno ima infekciju virusom SARS-CoV-2 i tu ne treba potvrda PCR-om, praksa je to u drugim zemljama, ističe prof. Jasmina Vraneš, pročelnica katedre Medicinska mikrobiologija i parazitologija Škole narodnog zdravlja 'Dr. Andrija Štampar' Medicinskog fakulteta u Zagrebu i voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju istoimenog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

HZJZ je i u Hrvatskoj dao takvu preporuku za period u kojem smo na vrhu epidemijskog vala, kao što je to upravo slučaj. Oni pak koji imaju simptome, a negativni su na BAT-u, trebaju se testirati PCR-om, ističe prof. Vraneš za Večernji list.

“Na taj način PCR-om bismo testirali one s negativnim BAT-om, a svi pozitivni na BAT-u odmah bi se izolirali i upisali u repozitorij, neposredni kontakti išli bi u samoizolaciju i krivulju bismo brzo prelomili, pod uvjetom da se radi puno BAT-ova. No dobar dio primarne ne testira”, žali se prof. Vraneš. Na taj način sustav funkcionira u Sloveniji, ističe, koja s manje stanovnika ima 120 tisuća BAT-ova dnevno, a kod nas ih se radi jedva dvadesetak tisuća.

Već i zbog činjenice da većina želi i PCR nalaz kako bi mogli dobiti EU digitalnu covid potvrdu u laboratoriju na Mirogojskoj imaju i više od 70 posto pozitivnih testova.

Sada je mudro raditi jako puno tih antigenskih testova

Na BAT-ovima će tako uvijek biti negativnih rezultata i uz simptome, i to iz dva razloga: “Jedan je razlog to što osoba još uvijek nema dovoljno virusa u gornjim dišnim putovima pa ga BAT, koji je slabije osjetljivosti, ne može dokazati, ali će zato sutradan i BAT uhvatiti virus. Drugi je razlog to što osoba ima neku drugu respiratornu infekciju, jer sada vlada i gripa, ima i respiratornog sincicijskog virusa i ostalih infekcija. U svakom slučaju, sada je mudro raditi jako puno tih antigenskih testova”, poručuje klinička mikrobiologinja jer, dodaje, ti se jeftini, a visoko prediktivni testovi mogu raditi izvan laboratorija, ne mora ih raditi educirani laboratorijski djelatnik na skupoj opremi tri sata.

“Potvrđujemo već pozitivne bez ikakve potrebe, bacamo novac i vrijeme. Vjerujte, nije nam teško raditi i do pet ujutro, navikli smo otkako je ovo počelo, ali je imalo smisla. Sad nema smisla kad je svaki nalaz pozitivan, a zato da bismo zadovoljili nečije potrebe za putovanjem! Pa mi bismo se htjeli ponovno baviti strukom”, zavapila je klinička mikrobiologinja. BAT i kućni testovi rade na istom principu, ali ne koriste svi jednaka protutijela pa ona mogu biti nešto bolja ili lošija, pojašnjava prof. Vraneš, ali su na tržištu svi prihvatljive osjetljivosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare