Bačić o dizanju desnice: “Od zabrana u demokratskim društvima nema velike koristi”

Vijesti 10. kol 202420:26 0 komentara
Josip Regovic/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić, izaslanik premijera na Maratonu lađa u Metkoviću, rekao je u subotu da dizanju desnice koja aludira na totalitarni režim nema mjesta u hrvatskom demokratskom društvu, a ustaška obilježja i uzvike u Imotskom komentirala je i Marija Selak Raspudić.

“Ovo su dani koje moramo posvetiti hrvatskim braniteljima, moramo ih slaviti, biti okrenuti njima, jer sve ostalo što se događa uzgred stvara lošu sliku i pridonosi nepotrebnoj podjeli.

Mi smo pobijedili u Domovinskom ratu na zajedništvu, na zajedništvu domovinske i iseljene Hrvatske, na zajedništvu Hrvata i sada nema razloga se vraćati se ili imati aluzije na bilo koja događanja koja su imanentna totalitarnim režimima”, odgovorio je Bačić novinarima na pitanje je li dizanje desnice u zrak prava slika Hrvatske.

Na pitanje zašto to Vlada nije osudila, Bačić je odgovorio da je Vlada vrlo dobro kroz Povjerenstvo koje je bio osnovano za sve posljedice totalitarnih režima jasno rekla i što i kako i na koji način.

“Mislim da od zabrana u demokratskim društvima nema velike koristi. Jasno smo u dokumentu rekli kako i na koji način se možemo odnositi i kako bi se trebali kao narod odnositi i nema razloga biti isključiv ni na jednoj strani”, rekao je.

Upitan misli li da nema potrebe osuditi dizanje desnice, odgovorio je: “Dizanju desnice koja aludira na totalitarni režim nema mjesta u hrvatskom demokratskom društvu”.

Novinari su Bačića pitali i je li policija dobro i pravodobno reagirala, vezano uz scene u Imotskom i isticanje ustaških obilježja.

“Mislim da policija to odradi kako treba. Druga je pak stvar kakav je epilog u pravosudnim institucijama kada se govori o ovakvim i sličnim situacijama. Poslao bih poruku da u ovim danima kad obilježavamo najsjajnije trenutke Domovinskog rata i obilježavamo dane koji za nas jako puno znače – Dan pobjede i Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja – nema potrebe se dijeliti i iscrpljivati na ovakvim stvarima”, kazao je potpredsjednik Vlade.

Ti su dani, naglasio je, prvenstveno namijenjeni onima koji su dali sve za Hrvatsku, braniteljima, poginulim braniteljima i članovima njihovih obitelji. “Sve što želim je da se u ovim danima prvenstveno okrenem njima i da im odamo počast i zahvalimo im se za suverenu i samostalnu Hrvatsku”, poručio je Bačić.

U pravilu me, kao i danas na maratonu u Metkoviću, pitate nešto što mislim da nema potrebe niti mjesta u ovakvim danima, kazao je novinarima.

“Dan pobjede je prije svega dan kad se mi kao Hrvati, kao narod osjećamo pobjednicima, a čini mi se da zbog takvih slučajeva, uvijek je netko od nas gubitnik”, rekao je te dodao da to nije dobro.

Osvrnuo se i na 23. kolovoza, datum kad Republika Hrvatska obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma. “To je dan kad bi trebali osuditi sve totalitarne režime koji su bili na ovim prostorima”, dodao je i naglasio da taj dan treba imati jednak pristup žrtvama.

Zato smo, dodao je, i napravili ovaj dokument dijaloga, u kojem smo naznačili kako bi se trebali odnositi prema svim postupcima koju su neprihvatljivi i koji pridonose podjelama i iznad njih se izdignuti.

Selak Raspudić: Politika zakonskih zabrana vodi totalitarizmu

Nezavisna kandidatkinja za nadolazeće predsjedničke izbore Marija Selak Raspudić također je uoči Maratona lađa komentirala isticanje ustaških simbola i uzvika ZDS prije i tijekom koncerta u Imotskom 6. i 8 kolovoza te naglasila da se zalaže za baštinjenje samo onih dijelova hrvatske prošlosti koji su vodili stvaranju demokratske Hrvatske.

“Pozivam sve građane Republike Hrvatske da veličanstvenu proslavu Oluje ne povezuju s kontekstima koji s njom nemaju nikakve veze”, rekla je Selak Raspudić i dodala da simboli dobivaju značenje na temelju konteksta u kojemu se koriste i ističu.

Objasnila je da je njezin stav prema totalitarnim režimima oduvijek bio nedvosmislen te da iz hrvatske prošlosti baštini samo ono što je vodilo stvaranju demokratske Hrvatske.

Kao ključno rješenje istaknula je važnost edukacije, kućnog odgoja, povijesne svijesti i poznavanja povijesti te, prema njenim riječima, na tome treba graditi odnos prema totalitarnim režimima.

“Kada bismo išli prema zabrani, onda bismo morali zabraniti korištenje znakova svih totalitarnim režimima, a politika koja se oslanja isključivo na zakonske zabrane vodi prema totalitarnim režimima i predstavlja eutanaziju savjesti”, ocijenila je.

Selak Raspudić osudila je sve totalitarne režime i dodala da je današnja demokratska i višestranačka Hrvatska “najbolja koju imamo”.

Ne vjerujem da su oni koji su bili u Imotskom ili bilo gdje drugdje za neku drugu, bolju Hrvatsku od ove koju danas imamo, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!