Beroš o Alemki Markotić pred Katedralom: Mjere bi trebale važiti za sve isto

Vijesti 11. velj 202111:55 > 14:04 0 komentara
Matija Habljak/PIXSELL

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 376 novih slučajeva zaraze korovirusom, a umrlo je 25 osoba, priopćio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite. Broj aktivnih slučajeva danas je ukupno 2550. Među njima je 1029 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 88 pacijenata.

Uoči sjednice Vlade, novinarima se obratio ministar zdravstva Vili Beroš.

“Razgovarali smo o svemu, o epidemiološkoj situaciji, nekim novim momentima. Vrlo brzo dobit ćete od premijera informaciju o tome”, kazao je odgovarajući na pitanje hoće li biti popuštanja mjera.

Ne zna kakva je bila epidemiološka situacija sinoć pred Katedralom u Zagrebu gdje je bila i Alemka Markotić, kaže.

Marko Prpic/PIXSELL

“Nisam čitao portale. Mjere su kristalno jasne i trebaju važiti za sve. Mjesta nekonzistentnom ponašanju nema. Mjere moraju važiti za sve, one su tu da spriječe širenje virusa”, rekao je Vili Beroš.

Kazao je kako ne zna kakva je epidemiološka situacija jučer bila.

“Mjere su propisane, vrlo su jasne. Ako nije zatraženo posebno dopuštenje od županijskog stožera, svi bez iznimke moraju se držati mjera. Ne znam jeli netko za događaj jučer zatražio dopuštenje, jesu li za događaj određene epidemiološke mjere. Za mnoga događanja mogu se propisati mjere, pa stvari tada mogu funkcionirati”, rekao je Beroš.

Cjepivo AstraZeneca

Dio država u EU ne preporučuje za starije od 65.

“Naša stajališta bazirana su na struci. WHO je rekao da misli da je ovo cjepivo sigurno i učinkovito u svim dobnim skupinama. HLJK i udruga liječnika kažu da cjepivo priječi najteže oblike bolesti, što nam je najvažnije. Mi smo usmjereni u cijepljenju na starije i najugroženije skupine. Kao vlada ne bi načinili korak da im ne pružimo sigurnost. Oni koji propagiraju drugačije snose odgovornost.

Detektirali smo uzrok tog ponašanja, a to je nedostatan broj starih u istraživanjima. Samo kliničko istraživanje dizajnirano je na Oxfordu i primarno su se bazirali na mlađe i zdrave, jer je rizik komplikacija manji. Proizvođač se obavezao pružiti nove informacije. SAD već neko vrijeme cijepi ovim cjepivom. Možda imuni odgovor nije toliko velik, ali on se očekuje kao i zaštita.

Sva tri cjepiva koja su u Hrvatskoj u upotrebi štite u najvećem obliku od smrti i ozbiljnih oblika bolesti. Ako biramo zaštitu života, mislim da razloga za promišljanje nema. Predstavnicima umirovljeničkih udruga objasnili smo da treba cijepiti stariju populaciju”, rekao je Beroš.

Osuđujem cijepljenje preko reda

“Oštro osuđujem svako prekoredno cijepljenje. Program štiti naše najugroženije, a time oduzimamo pravo na cijepljenje nekome kome je nužno. Zatražili smo očitovanje. Od jutros sam na sastancima u Vladi s umirovljenicima, još nisam bio u ministarstvu. Ako je očitovanje došlo, proslijedit ćemo Vam ga.

PROČITAJTE JOŠ

Treba urediti točan način postupanja s viškom cjepiva. Treba poštivati plan i program cijepljenja. Ako se to zbilo na takav način, to nije korektno ni fer. Premijer i ja se nismo cijepili jer smo preboljeli bolest, da bi netko drugi imao cjepivo”, rekao je Beroš i kazao kako ne isključuje mogućnost kontrole.

“Ako dođe informacija da u nekoj instituciji se ne poštuju pravila, možemo poslati kontrolu”, kazao je Beroš.

Liste čekanja u bolnicama moraju se smanjiti

“Napravili dosta toga da rasvijetlimo liste čekanja i unaprijedimo naručivanje. Novi sustav e-naručivanja mnogo je transparentniji i onemogućava dvostruko naručivanje. Liječnicima obiteljske medicine omogućuje direktno naručivanje. Covid nas je poremetio, no u jesenskom valu bili smo bolji u zdravstvenoj zaštiti nego na proljeće. KB Dubrava imao i pozivni centar, pa su ih djelatnici ministarstva preraspodijelili pacijente svim drugim ustanovama.

Ti su problemi riješeni. Možda se negdje još dugo čeka, ali dok sam ministar, pokušat ću to riješiti”, rekao je Beroš.

Kazao je kako rade na smanjenju lista čekanja i kako misli da je stanje bolje nego prije korone.

Dug prema veledrogerijama je, kaže, višemilijunski.

“Provest ćemo potrebne reformske korake da bi djelovali na financijsku stabilnost sustava. U narednih deset mjeseci ću raditi na tome”, rekao je Beroš.

Na pitanje o ukidanju bolnica kaže kako bolnice ne treba ukidati, ali djelatnosti treba mijenjati.

“Sve je više starih, sve više starih treba prolongiranu skrb. Neke djelatnosti ne moraju biti primarne u nekim bolnicama”, rekao je Beroš.

Porođaj kod kuće nije siguran

Prilikom porođaja kod kuće u Ivancu je preminula beba.

PROČITAJTE JOŠ

“Porođaj u Hrvatskoj nije moguć. Treba razgovarati o zaštiti reproduktivnih prava, no rizik od rađanja kod kuće je ekstreman. Nekad i u bolničkim uvjetima nešto krene po zlu. Porođaj je prirodan, ali iznimno složen proces. Porođaj kod kuće možda nije u ovom trenutku dobar izbor. Ministarstvo se brine za sigurnost pacijentica i zato se smatra da je porođaj u bolnici najbolja opcija”, rekao je Beroš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!