Bressan o legioneli na Rebru: Nisam siguran da nije bilo zataškavanje

Vijesti 21. lip 202412:56 1 komentar

Liječnik obiteljske medicine Leonardo Bressan gostovao je u N1 Studiju uživo u kojem je s Ninom Kljenak razgovarao o nedostatku obiteljskih liječnika kao i o slučaju legionele u KBC-u Zagreb.

“Mi u skrbi imamo određeni broj pacijenata po određenim dobnim skupinama, ali i po određenom statusu osiguranja. HZZO nas ne priznaje kao izabranog liječnika recimo izbjeglicama, prognanicima, migrantima. Isto tako, kada je veliki dio osiguranika HZZO-a izgubio osiguranje, oni su isto skinuti s naših službenih popisa osiguranika i onda postoji taj nesklad. Mi u stvarnosti, u skrbi imamo daleko veći broj pacijenata nego što ih HZZO, zbog svojih nekakvih administrativnih pravila, prikazuje i stalno su tu neke nesuglasice”, komentirao je Bressan nesklad između podataka koji se građanima prikazuju na HZZO-u u izboru slobodnog liječnika i stvarnog stanja.

Problem se događa i s djecom koja se u prvom razredu sele kod obiteljskih liječnika pa se postavlja pitanje koliko sustav može izdržati tu situaciju u kojoj se nalaze građani, ali i liječnici.

“Pacijenti i korisnici naših usluga će patiti jer niti ja niti moja medicinska sestra nismo hobotnice s deset ruku. Mi možemo pravilno i kvalitetno raditi samo u situacijama jedan na jedan. Grubo rečeno, mogu reći da je omjer onih koji odlaze i stječu pravo na mirovinu u odnosu na broj novih koji dolaze u sustav otprilike 100 na prema 10. Iz tjedna u tjedan se situacija postupno pogoršava. I mogu se složiti s kolegicom Ban Toskić kada je rekla da smo stigli na rub ponora. Mi jesmo točno na rubu ponora”, objasnio je Bressan.

Ide li se u dobrom smjeru?

Bressan je odgovorio i na pitanje je li se situacija u zadnje tri, četiri godine promijenila – da se dogodio iskorak koji bi mogao spriječiti činjenicu da ljudi ne dobivaju u ovom trenutku uslugu kakvu bi trebali.

“Svi se nekako boje tog problema. Svi ga nekako pokušavaju izbjeći kao nojevi s glavama u pijesku – ako ne gledate u taj problem, on ne postoji, ali taj problem postoji i svaka mjera koja je učinjena u zadnjih nekoliko godina je 10 godina zakašnjela, a u međuvremenu se stanje drastično urušilo. Vrlo zabrinjavajuća situacija događa se na otoku Cresu i Lošinju. Vi tamo ne možete privući niti zadržati nekoga. Ove godine prvi put s ta dva otoka nitko nije upisao niti medicinsku školu niti studij medicine.”

Pojava legionele u KBC-u Zagreb

Bressan je komentirao i slučaj legionele u KBC-u Zagreb, komunikaciju bolnice s javnošću te transparentnost u izboru Ćorušića kao novog/starog ravnatelja KBC-a Zagreb.

“Prvo, komunikacija je bila katastrofa. Ako KBC Zagreb ima nekog zaposlenog u PR službi, taj je trebao odmah jučer dobiti otkaz. Drugo, to odmah rađa sumnje u nekakva zataškavanja. Ja osobno nisam siguran da nije bilo zataškavanja. Do mene su došle nekakve neprovjerene informacije da je čak, prije nekoliko dana, 6. lipnja, bio još jedan dokazani slučaj legionele u KBC Zagreb. Što se tiče izbora novog/starog ravnatelja, netransparentnost i nedostupnost podataka ili samog postupka javnosti također ne može roditi ništa drugo nego sumnje u ispravnost takvog postupanja.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare