Ban Toskić: U roku od pet godina polovica stanovnika u Hrvatskoj ostat će bez obiteljskog liječnika

Vijesti 20. lip 202411:57 4 komentara

Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM), bila je gošća N1 Studija uživo kod naše Sandre Križanec s kojom je razgovarala o manjku liječnika obiteljske medicine.

Nataša Ban Toskić rekla je da se na negativan trend smanjivanja broja obiteljskih liječnika upozorava već deset godina: “Svaki put kažemo da smo došli do kritične točke, ali smo ovaj puta pred propasti. Od 2.186 liječnika koji trenutno rade u ordinacijama, a moramo napomenuti da 111 ordinacija nema liječnika, više od 800 je starije od 60 godina, a 280 je starije od 65 godina. U roku, od najkasnije, pet godina, polovica stanovnika u Hrvatskoj ostat će bez obiteljskog liječnika“, objasnila je.

Problemi se gomilaju

“Priljev mladih liječnika, pogotovo onih koji žele trajno ostati u obiteljskoj medicini, a ne ostati samo dok ne naiđe nešto bolje, nije vrijedan spomena i minimalan  je. Specijalizacije se ne raspisuju, organizacijski problemi se gomilaju, pogotovo administrativno opterećenje, a u ovom trenutku je najkritičnija kriza financiranja. HZZO-u više ne može vjerovati da zbog nesposobnosti ili nesnalaženja ne ulaže u obiteljsku medicinu, već nam se čini da tu ima neke namjere. Državni osiguravatelj ne želi financirati obiteljsku medicinu”, dodala je Ban Toskić.

Ban Toskić ističe da se ulaganja u obiteljsku medicinu svode na 2,5 posto i to s kašnjenjem: “Tone se u minuse i ne može se pružati kvalitetna zdravstvena zaštita”, navela je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare