Čović pozvao Plenkovića i Milanovića da se u EU i NATO-u zauzmu za Hrvate u BiH

Regija 05. svi 202211:50 0 komentara
Armin Durgut/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović pozvao je u četvrtak hrvatske čelnike da dok još ima vremena upozore EU i NATO na prijetnju "grubog i organiziranog" preglasavanja Hrvata u BiH na općim izborima u listopadu.

Čović se u srijedu u Zagrebu odvojeno sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom države Zoranom Milanovićem

Čović je apelirao na vodeće hrvatske dužnosnike da u okviru ‘međunarodnih asocijacija kojima pripadaju, EU i NATO savezu, ali i svih drugih, dodatno otvore pitanja i upozore na grubo i organizirano preglasavanje hrvatskog naroda u BiH dok za to još ima vremena, priopćio je HNS BiH, krovna organizacija hrvatskih stranaka.

VEZANE VIJESTI

Središnje izborno povjerenstvo BiH u srijedu je raspisalo opće izbore za 2. listopada, unatoč tome što tamošnje hrvatske stranke i službeni Zagreb upozoravaju na to da će po postojećim pravilima brojniji Bošnjaci ponovno preglasati Hrvate.

U tri navrata voljom bošnjačkih birača u državno predsjedništvo BiH izabran je Željko Komšić, a bošnjačke stranke najavljuju kako će i u gornjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrati šest od 17 izaslanika Hrvata što bi im bilo dovoljno da Hrvate izbace iz vlasti u tome entitetu i na razini države.

Čović se zahvalio Plenkoviću i hrvatskoj vladi na doprinosu koji su uložili kako bi se zajamčila legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda te za zalaganje za ravnopravnost Hrvata i nastavak europskog puta BiH.

Vezano za susret s Milanovićem, u HNS-u kažu da je naglašena potreba hitnog postizanja dogovora oko izborne reforme, na čemu će inzistirati sve institucije Republike Hrvatske. “Mora se omogućiti legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda, ali i funkcionalnost institucija u BiH”, stoji u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!