Ekonomist nosi crne prognoze: “Ne možemo očekivati značajniji rast koji bi nas maknuo s dna Europe”

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i profesor Ljubo Jurčić gostovao je u Newsroomu gdje je pričao o inflaciji i nedostacima hrvatskog gospodarstva.

“BDP dolazi iz razlike u cijenama. Sad kad je inflacija, poslodavci imaju priliku i puno više dižu cijene nego što im rastu troškovi proizvodnje i tako se povećava razlika u cijeni i tako raste BP, ali realno je porasla ta razlika koja uđe u BDP. I zbog te povećane potražnje raslo je realno i domaća poslovanje”, objašnjava Jurčić.

N1

Dodaje kako se proračun puni na nominalne cijene, a ne realne i ako raste inflacija rastu i proračunski prihodi.

“Tako da je proračun po porirodi stvari porastao, dio zbog inflacije, dio zbog nekog malog realnog rasta BDP-a. On je i prije bio konzervativno napravljen i ciljao se niski deficit jer smo imali ogromne novce iz europskih fondova”, kaže Jurčić.

Tvrdi da puno investicija koje bi bilo nužno napraviti, sad možemo napraviti iz europskih sredstava umjesto iz vlastitih, što indirektno rasterećuje proračun.

Vlada je distributor proračuna koji se sastoji od prihoda i rashoda, kaže.

“Ono što sad radi Vlada preko 90 posto svog posla i čitava politika je zapravo raspodjela onoga što se stvara spontano. Po onome što se stvara spontano mi smo druga ili treća zemlja na dnu Europe”, tvrdi Jurčić i dodaje kako bismo se pomaknuli s dna Europe trebamo gledati drugu stranu prihoda, a oni se stvaraju u proizvodnji.

Jurčić ukazuje kako od novaca koji je raspodijeljen na povećanje mirovina, obnovu i sl. gotovo ništa nije išlo u ulaganje da se poveća domaća proizvodnja, što on smatra važnim za ekonomsku politiku.

“A tu koliko vidimo nije baš ništa išlo ili vrlo malo ili skoro ništa tako da ne možemo očekivati značajniji rast koji bi nas pomaknuo s dna Europe.”

Jurčić naglašava kako ulaganje u razvoj podrazumijeva ulaganje u ekonomsku politiku, koju Hrvatska nema.

“Hrvatska se boji suficita u proračunu koji je mogla ostvariti, ali kad vi imate suficit onda bi bila kritika ili da imamo visoke poreze ili da ne znamo ulagati u razvoj.”

Jurčić poručuje kako se naša, ali i svaka vlada boji suficita i čim se pojavi odmah se stvara politika rasterećenja.

“Ali koliko god je to dobro za poduzetnike, ono zakucava postojeću strukturu gospodarstva, koja je loša. Nisu loši poduzetnici nego je loša struktura, a da se struktura gospodarstva promjeni mora država ulagati. A država nema plan kako uložiti, to je najveći problem”, rekao je Jurčić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.