Ekonomist: Zašto bi prihodi od kratkoročnog najma bili porezno povoljnije tretirani?

Ekonomija 30. kol 202416:53 0 komentara

Ekonomist Luka Brkić bio je gost u Studiju uživo kod Anke Bilić Keserović gdje su razgovarali o subvencijama plina, tržištu energenata i najavu uvođenja poreza na nekretnine.

“Da ima subvencija je prirodno, normalno i očekivano. MMF i Europska komisija upozoravaju da se s horizontalnim mjerama treba prestati jer nisu dobre. Socijalno najugroženijima se treba pomoći u preživljavaju, a ova horizontalnost se treba dokinuti”, smatra Luka Brkić, profesor na Libertasu.

Cijene plina skaču i do 30 posto?

HERA je izašla sa cijenama, cijene plina skočit će, objavljeno je, od 20 do 30 posto, no bez subvencija Vlade. Sa subvencijama bit će imak manji rast.

“Vjerojatno će taj izračun biti nešto drugačiji, povoljniji i socijalno osjetljiviji. Te cijene utjecale bi i na inflatorna očekivanja”, tumači Brkić.

Prednosti novih poreznih oblika

Ide li se u dobrom smjeru u smislu oporezivanja nekretnina? Po Brkićevom sudu dobro je što se razmišlja o novim poreznim oblicima:

“Naš porezni sustav je dosta primitivan, preko svega nekoliko mjera pokušavate riješiti neke druge probleme u gospodarstvu, socijali… ali pravilo je – koliko ciljeva, toliko mjera”, ističe Brkić i daje primjer dječjih pelena:

“Cijenu dječjih pelena nećete rješavati putem PDV-a nego nekim drugim mjerama. To što se raspravlja, razgovara o novom poreznom obliku je nešto što miriše na poreznu reformu. Kada se govori u poreznim stopama, to naprosto nije reforma”, tvrdi.

“Pitanje je do koje će se mjeri ići jer nije u pitanju samo fiskalni učinak, već vi šaljete informaciju tržištu, ulagačima, poduzetnicima, da se isplati investirati u neke druge grane, a ne recimo, samo u turizam i to poglavito – kratkoročni najam.

Uvođenjem više poreznih oblika se osigurava veća razina pravednosti. Osiguravate niže porezne troškove per capita. Ravnomjernije, lakše i jednostavnije se puni proračun i postoji puno više posljedičnih efekata od samo nekih pluseva i minuseva”, objašnjava ekonomist zaključujući da taj poziv vlade ocjenjuje kao – pozitivan.

Porezna pravednost

Izrazio je i nadu da će Vlada ići dalje i šire od toga i razmisliti o uvođenju drugih poreznih mjera poput “nasljedstva, bogatstva i kvazi renti.”

Dotaknuo se i obuzdavanja trendova na tržištu nekretnina koji uzrokuju probleme s priuštljivosti stanova:

“Taj problem polazi po mom sudu, od razine same države. Vi nemate nijednu smislenu stambenu politiku stanogradnje. Definitivno ide u dobrom smjeru u smislu regulacije kratkoročnog najma i njegovog izjednačavanja s dugoročnim.”

“Porezna pravednost nije nikakva fraza ni moraliziranje – zašto bi prihodi od kraktoročnog najma bili povoljnije porezno tretirani od nekih drugih izvora dohodaka? To će doprinjeti sređivanju anarhične situacije” rekao je Brkić komentirajući najavu novih poreznih mjera.

Ministar graditeljstva Branko Bačić je otkrio podatak da imamo 600 tisuća praznih stanova.

Brojke su frapantne, smatra Brkić: “Kada pogledate razloge koji su doveli do tog, onda kažete “OK, jasno mi je da je to veliki broj. Imamo situaciju u kojoj poduzetnici ne investiraju dobit u nove tehnologije nego u nekretnine ili rentijerstvom. Ne treba kriviti ljude koji se na taj način pokušavaju racionalno ponašati i očuvati svoju ušteđevinu i bogatstvo”, odgovornost je na regulatoru, odnosno ekonomskoj politici zemlje, smatra i pita: “Što je s proizvodnjom?”

Brkić ističe zabrinjavajuć podatak koji govori da se primičemo tome da nam proizvodnja u Hrvatskoj uđe u deflaciju, otkrio je podatke bečkog instituta:

“Ako je tome tako – da padaju cijene, da padaju investicije, to otvara niz supstancijalnih pitanja – što je s našim izvozima, deficitom? Kako uopće voditi monetarnu politiku kad vam cijeli jedan sektor ulazi u deflaciju?” pita se Brkić i zaključuje da nema jeftinih rješenja, ali…

“Mudra politika čini to da stvori dovoljno resursa da gubitnike može umiriti kako bi oni pristali na neke reformne zahvate.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!