Roditelji odgojitelji pred Gradsku skupštinu donijeli tisuću dječjih cipelica

Vijesti 30. ožu 202310:35 2 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) postavila je u četvrtak ispred sjedišta zagrebačke Gradske skupštine tisuću dječjih cipelica čime su željeli skrenuti pozornost na, kako kažu, kaos koji prijeti zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj.

“Ove šlapice su simboličan prikaz kaosa koji nas očekuje. Procjenjujemo da će bez vrtića sljedeće godine ostati oko 10 tisuća djece, iz mjere roditelj-odgojitelj pet do šest tisuća”, istaknula je predsjednica udruge Ana Marija Berbić Lacko.

Rekla je i da roditelji okupljeni u udrugu traže da Grad Zagreb pronađe rješenje prije nove pedagoške godine. Predlažu uvođenje naknade od 150 eura za svako neupisano dijete, kako bi se roditeljima olakšao pronalazak alternativnih rješenja za čuvanje djece.

“Grad Zagreb vrtićku djecu ionako subvencionira s oko 1.600 kuna”, istaknula je dodavši da će roditeljima, zbog neupisane djece, biti otežan pristup tržištu rada.

Ispred zagrebačke Gradske skupštine, osim postavljenih cipela, okupilo se više desetaka roditelja-odgojitelja. Neki od njih poveli su i svoju djecu, a odmah do ulaznih vrata u Skupštinu, postavili su dječji stol i stolice za njih.

Berbić Lacko ističe da su tisuće dječjih cipelica prikupili sami roditelji odgojitelji, a da će ih naknadno donirati potrebitima.

Zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj i ustavna tužba

HURO je najavio i da će uskoro predati svoju ustavnu tužbu protiv presude kojom je Visoki upravni sud (VUS) ocijenio zakonitom odluku o okidanju mjere roditelj odgojitelj.

“Svoju tužbu pripremamo i podnijet ćemo je do Uskrsa”, rekla je Berbić Lacko.

Protiv odluke od 27. veljače, kojom je VUS odbacio žalbe udruga roditelja-odgojitelja, tužbu Ustavnom sudu već je podnio dio udruga roditelja odgojitelja predvođenih nezavisnim zastupnikom u Gradskoj skupštini Ivicom Lovrićem.

“Presudom su povrijeđena stečena prava roditelja odgojitelja, narušena su načela zabrane retroaktivnog djelovanja propisa, legitimnih očekivanja korisnika mjere, prava jednakosti i ravnopravnosti te se roditelje i djecu stavilo u nezavidan položaj u vidu njihove prilagodbe i budućnosti”, ustvrdio je u srijedu zastupnik Lovrić.

I sama gradska vlast priznala je u utorak da će upisi u novu pedagošku godinu biti teži nego ikad, jer se očekuje dodatan priljev djece čiji su roditelji korisnici mjere.

“Najteža će biti ova jesen što se tiče upisa”, poručio je u utorak zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. Njegova zamjenica Danijela Dolenec pak je ustvrdila da će grad “morati pronaći način da upiše veći broj djece u vrtiće”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare