Energetski stručnjak: “Međimurje plin imat će izazovan posao u Zagrebu, ali ima jedna dobra vijest za građane”

Vijesti 31. svi 202420:48 1 komentar
Aristal Branson from Pixabay

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) iznenadila je gradsku vlast u Zagrebu povjerivši na natječaju posao javne usluge opskrbe plinom tvrtki Međimurje plin, a ne Gradskoj plinari Zagreb-Opskrbi (GPZO) koja taj posao obavlja već 162 godine.

Dijelom upravo stoga što posao gubi velika gradska tvrtka s dugom tradicijom od relativno male tvrtke iz drugog grada, javljaju se sumnje pa i strepnje potrošača – 290.000 kućanstava u glavnome gradu opskrbljuje GPZO – oko toga kako će opskrba funkcionirati kada 1. listopada ove godine Međimurje plin preuzme taj posao.

Građane je već umirivao gradonačelnik Tomislav Tomašević objašnjavajući da se ništa neće promijeniti jer – GPZO-ova je infrastruktura, a od Međimurje plina “samo” faktura.

“Sve će ostati isto. Gradska plinara Zagreb će dovoditi plin, brojila će ostati ista, samo će se promijeniti tko izdaje fakturu, a to će biti Međimurje plin, ako se ne promijeni odluka”, kazao je Tomašević.

“Ne treba dramatizirati, ne vidim probleme”

Uz opasku da je nastala situacija “vrlo neobična”, energetski stručnjak Igor Grozdanić rekao nam je da, što se tiče same opskrbe, Zagrepčani mogu biti mirni.

“Mislim da zaista ne treba dramatizirati. Međimurje plin je tvrtka koja je već dugo u plinskom biznisu i mislim da građani Zagreba ovom promjenom opskrbljivača neće ništa izgubiti. Mijenja im se samo opskrbljivač, a distributer, GPZO, ostaje isti. Ne vidim da će biti nekih problema za građane”, smatra Grozdanić.

Inače, tvrtka Međimurje plin posluje pod tim nazivom od 1995. godine, a sljednica je OOUR-a Plin koji je posao opskrbe i distribucije prirodnog plina u Međimurju obavljao još od 1974. godine.

“Vlada trend niskih cijena prirodnog plina”

Međimurje plin je na natječaju za opskrbu prirodnim plinom u Zagrebu ponudio cijenu od 0,0095 eura po kilovatsatu (eura/kWH), dok je GPZO ponudio 0,0102 eura po kilovatsatu. Grozdanić ističe da bi Zagrepčanima prirodni plin ubuduće trebao biti jeftiniji, ne samo zbog niže cijene koju je na natječaju ponudio Međimurje plin.

“Na tržištu vlada trend niskih cijena prirodnog plina pa građani i po tom pitanju nemaju razloga strahovati”, dodao je.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović u petak je, gostujući na N1, komentirao promjenu distributera prirodnog plina u Zagrebu kazavši kako ima puno nedorečenosti koje pobuđuju sumnje u to tko stoji iza međimurske tvrtke i odakle je plin kojim opskrbljuju.

Je li građanima važno odakle je plin?

Uz napomenu da ne želi ulaziti u priče i nagađanja tipa “tko stoji iza koga” i “čiji je plin”, Grozdanić kaže da Zagrepčanima u krajnjoj liniji ne bi trebalo biti važno odakle im dolazi plin.

“Posao će biti organizacijski izazovan za Međimurje plin, a GPZO se mora prilagoditi novim uvjetima. Što se tiče kućanstava, njih od eventualnih šokova štiti zakonska regulativa. Ponavljam, opskrba ne bi trebala biti ugrožena, cijene ne bi trebale rasti i građani mogu biti mirni”, zaključio je energetski stručnjak Igor Grozdanić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare