Furjan: Trebamo biti hrabriji u reformama, poduzetnicima treba vjetar u leđa

Vijesti 09. velj 202217:56 > 19:15 0 komentara
N1

Inflacija i divljanje cijena energenata glavna su tema već tjednima. Vladin paket mjera da bi se spriječio cjenovni udar još se čeka. Iz Banskih dvora uvjeravaju da će biti predstavljen ovog mjeseca. A pomoć očekuju svi - od građana, poslodavaca, obrtnika pa i plinara koje su sada u velikim gubicima. Opozicija misli da Vlada već sada debelo kasni s mjerama, a i da će ono što će predložiti biti premalo i nedostatno. O tome kakva su očekivanja poslodavaca koji su već pozvali Vladu na brze i energične mjere, u Newsroomu je govorio predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Mihael Furjan.

Poslodavci, kaže Furjan, očekuje od Vlade ono što je dobar dio zemalja Europske unije pokrenuo.

“Vlade su krenule s direktnim kompenzacijama, subvencijama onim poduzetnicima koji su izloženi udaru cijena energenata i mislimo da bi zapravo trebalo na neki način kompenzirati one poduzetnike za dio porasta cijene energije, ako imaju udio troška energije iznad nekakvog minimalnog dijela od četiri-pet posto. Htjeli bismo da država još više potiče ulaganje u održive izvore energije. Hjteli bismo da se nađu načini kako financirati jefitnija ulaganja u takve projekte jer nama očito dugoročno treba strategija i imeplementacija programa koji će poticati investicije u Hrvatsku gdje ćemo biti manje ovisni o drugim zemlajma, poduzeticima izvan Hrvatske. A ima i cijeli niz manjih mjera gdje bismo htjeli olakšati poslovanje poduzetnicima da prežive ovaj energetski šok”, rekao je Furjan.

VEZANE VIJESTI

Taj šok je globalan, ali Furjan vjeruje da nema razloga za ovako visoke cijene energije.

“U zadnje dvije godine ne vidimo veću potražnju za energentima i trenutne cijene su posljedica da proizvođači plina nisu povećali proizvodnju na pretpandemijsku razinu. Mislimo da je to neodrživo na dugi rok. Ovo će još brže ubrzati energetsku tranziciju, ali naravno da za to treba vremena. Kratkoročno želimo da država pomogne slično kao u ostalim zemljama EU-a”, rekao je Furjan.

“Potrebna su manja porezna opterećenja, to će pomoći svima”

Ipak, najbitnijim ističe smanjivanje ukupnog poreznog opterećenja.

“Tu vidimo puno veće rizike. Kratkoročno smo uvjereni da će doći do pada cijena energije. Kada govorim kratkoročno, čim dođe proljeće, za dva tri-tjedna neće više trebati grijanje. Mi imao problem kod dobrog dijela poduzetnika koji koriste energiju u procesu proizvodnje i to je ključno. Puno veći problem je inflacija, stvorit će rizike i probleme na drugom dijelu, a to su troškovi rada. Oni su bar desetak puta veći nego što je trošak energije. Mi danas imamo situaciju da trošak rada… naši zaposlenici realno su plaćeni tri, četiri, pet, šest posto manje nego što su bili prije godinu dana. Da bismo kompenzirali taj dio, to će biti teže. Ključni problem nije skupa energija, nego da hrvatski poduzetnici nisu dovoljno konkurentni prema europskim poduzetnicma. Poremećajima u energiji poduzetnici dolaze na rub poslovanja, egzistencije. Generalno moramo promijeniti uvjete poslovanja u Hrvatskoj, manja porezna opterećenja i to će pomoći svim podzetnicima”, naglasio je Furjan.

To izbora su još dvije godine i to je vrijeme koje bi poduzetnici htjeli da se iskoristi za snažnije reforme.

“Kriza možda nije najbolje vrijeme za reforme, ali je možda i prilika i to bismo htjeli, da budemo hrabriiji u reformama i iskoristimo ovu krizu da reformiramo ono što nije dovoljno dobro u Hrvatskoj. Rast društvenog proizvoda je u uzlaznoj fazi, brže se oporavljamo, imamo snažan rast izvoza i doista smo u dobroj fazi i dobro bi bilo da, osim vjetra u prsa koji smo dobili sa skupljim energentima, dobijemo vjetar u leđa u smislu dodatnog poreznog rasterećenja. Vlada to dijelom prepoznaje, ali razmišlja i o građanima, čini mi se da je fokus Vlade kako olakašati poziciju građana. Njima nisu poskupili struja i plin, ali je rast cijena hrane posljedica rasta cijene energeneta. To je sustav povezanih posuda. Mi kao Hrvatska imamo koristi od globalne krize jer smo povećali značajno naš izvoz i idemo u jednom dobrom smjeru i zato bismo htjeli da ne dođe do zastoja. Imamo veću zaposlenost nego prije dvije godine, prije krize. Idemo u dobrom smjeru i to je primarno. Želimo da se poduzetnicima omogući taj dobar trend, što će onda slijediti i rast plaća i svega ostalog”, rekao je Furjan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!