Glavni tajnik NATO-a: Ovo je najveće gomilanje vojnih snaga od Hladnog rata

Vijesti 16. velj 202217:28 > 18:22 0 komentara
Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg održao je pressicu za medije nakon sastanka s ministrima obrane zemalja članica u Bruxellesu.

“Rusija nastavlja gomilanje vojnih snaga oko Ukrajine. Razgovarali smo i o ovoj najozbiljnijoj sigurnosnoj krizi u Europi u nekoliko desetljeća. Saveznici pozdravljaju sve diplomatske napore, ali zasad ne vidimo nikakve znakove deeskalacije nan terenu, nema povlačenja vojnih snaga i opreme. To bi se dakako moglo promijeniti, no ono čemu sada svjedočimo je da je Rusija nagomilala snage koje su spremne napasti i to od Krima do Bjelorusije, ovo je najveća koncentracija snaga u Europi od Hladnog rata.

VEZANE VIJESTI

Od samo početka NATO saveznici su rekli da će ruska invazija imati visoku cijenu i razokrivali smo ruske planove akcije i dezinformacije. Nije kasno da se Rusija odmakne od ruba sukoba i odabere put mira. NATO je Rusiji poslao konkretne prijedloge no još čekamo odgovore. Već smo rasporedili veći broj vojnih snaga i brodova, ovo su obrambeni koraci, NATO nije prijetnja Rusiji. Ne znamo što će se dogoditi u Ukrajini, ali situacija je već pokazala da se suočavamo s krizom europske sigurnosti. Moskva je jasno dala do znanja da je spremna dovesti u pitanja temeljna načela povezana s našom sigurnosti.

Moram reći da je ovo novo normalno u Europi, stoga, danas su se ministri odlučili na opcije za daljnje jačanje NATO obrane, uključujući osnivanje novih borbenih grupa u jugoistočnoj i istočnoj Europi, isto tako Francuska se ponudila da će voditi takvu borbenu grupu u Rumunjskoj”, rekao je.

“Rusija spremna dovesti u pitanje temeljna načela naše sigurnosti”

Na pitanje što točno znači novo normalno i hoće li se nove borbene grupe osnovati bez obzira na ruske poteze, rekao je:

“Novo normalno znači da je Rusija pokazala da je spremna dovesti u pitanje temeljna načela naše sigurnosti. Pravo svake zemlje je da odabere svoj put i da NATO saveznici zaštite svoje članice. Rusija krši ta načela i gomila najveću koncentraciju vojnih snaga od Hladnog rata kako bi pokušala zastrašiti ostale zemlje u Europi kako bi prihvatili njihove zahtjeve. Sa žaljenjem moram reći da ne znamo što će se dogoditi, ali znamo što se već dogodilo. Rusija je pokazala spremnost da upotrijebi silu kako bi prisilila druge zemlje i kako bi pokušala promijeniti temeljna načela bitna za našu sigurnost.

Upravo zbog toga treba razmisliti o dugoročnijim prilagodbama na istoku. Zamolili smo zapovjednike da nam pruže neke savjete u tom smislu, uključujući i potencijalne nove borbene grupe. Mislim da je važno shvatiti da smo sada pokrenuli rad na dugoročnijoj prilagodbi NATO saveza i to je samo jedan element onog što smo činili posljednjih godina.

N1

U posljednjih nekoliko tjedana i mjeseci smo raspodijelili više snaga na istoku saveza i osnažili strukture kako bismo se osigurali da možemo pratiti što Rusija radi i kako bismo umirli naše saveznike na istočnim granicama saveza i dali im do znanja da možemo brzo djelovati. Mi ne čekamo da se nešto dogodi, mi smo već puno toga učinili, ali još moramo razmotiti dugoročniju prilagodbu i o tome ćemo sljedećih tjedana”.

Hoće li to dodatno antagonizirati Moskvu?

“NATO je obrambeni savez, nije prijetnja Rusiji i mi mjescima i godinama govorimo da trebamo sjesti i saslušati zabrinutosti Rusije u pogledu sigurnosti i razgovarati o kontroli oružja. Ako su oni zabrinuti zbog nuklearnog naoružanja, najbolje bi bilo sjesti u dobroj mjeri, ali to mora biti uravnoteženo. Moguće je postići dogovor s Rusijom i u pogledu kontrole oružja, došlo je do zabrane projektila srednjeg dometa, no prije nekoliko godina propao je taj dogovor, ali samo zato što ga je Rusija prekršila. Traju strateški razgovori između SAD-a i Rusije u pogledu tih projektila. Mi nismo prijetnja, mi smo spremni na dijalog i naveli smo dugi popis konkretnih tema u vezi kojih možemo naći konsenzus. Mi nećemo primijeniti ofenzivne sustave u Ukrajini”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!