Hoće li reforma poboljšati ili pogoršati sustav socijalne skrbi?

Vijesti 25. stu 202116:36 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Reforma sustava socijalne skrbi donosi dodatnu centralizaciju što će dovesti do pogoršanja kvalitete usluga i sama struka ocijenila ju je promašenom, kritizirala je u četvrtak saborska oporba dok je ministar socijalne skrbi Josip Aladrović isticao suprotno.

„Zakonom se korisnici stavljaju fokus, povećavaju naknade, povećava kvaliteta socijalne skrbi i osnažuje sustav ”, kazao je Aladrović predstavljajući u Saboru set od sedam zakona reforme sustava socijale skrbi.

Predviđa se povećanje zajamčene minimalna naknade s 800 na 1000 kuna, kao i povećanje naknade za udomitelje između 15 i 60 posto i opskrbnina za djecu između 20 i 42 posto, istaknuo je Aladrović dodavši da u dvije godine za 1,2 milijarde kuna povećavaju izdvajanju za sustav socijale skrbi.

„Reforma je potrebna ali se čini da je nametnuta”, ocijenio je Emil Daus (IDS) kojeg brine dodatna centralizacija sustava. Sandru Benčić(Možemo) smatra pak da će centralizacija onemogućiti centrima socijalne skrbi prijavljivanje za sredstva iz EU fondova.

Aladrović tumači radi se samo o procesnoj centralizaciji određenih procesa u Zavodu za socijali rad radi ujednečavanja procedura „Usluge iz sustava socijalne skrbi biti će dostupne na svim mjestima i kvalitetnije teritorijalno raspoređene kroz područne službe”, pojasnio je.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) drži da preslagivanje sustava koje se predlaže neće riješiti problema preopterećenosti socijalnih radnika i s po 200 slučajeva.

Aladrović međutim uvjerava da je reforma upravo usmjerena na rasterećenje zaposlenika u sustavu te da će smanjenje javnih ovlasti sustava i rasterećenje od poslova koje nisu usko vezan za socijalnu skrb dovesti do bolje kvalitete usluga i više bavljenje stručnim radom.

U izradi paketa zakona uključen je najširi spektar stručnjaka iz sustava, predstavnici ministarstva, općina i gradova, akademske zajednice, stručnih komora, sindikata i udruga , istaknuo je Aladrović odgovarajući na kritike oporbe da je struka ocijenila reformu promašenom.

„Nacionalno vijeće za razvoj socijalnih politika sastavljeno od niza stručnjaka bez ijednog glasa protiv usvojilo je akcijski plan unapređenja sustava socijalne skrbi u kojem su sve konture predloženih zakona”, kazao je .

Sabina Glasovac (SDP) najviše zamjerki imala je na zakon o udomiteljstvu za koji kaže da je skandalozan i protuustavan je diskriminira životne partnere i neformalne životne partnere koji žive u istospolnoj zajednici onemogućavajući im pristup udomiteljstvu. „Odakle vam pravo na to”, upitala je.

„Sukladno tumačenju Ustavnog suda i postupanjima u praksi životnim partneri imaju mogućnost biti udomitelji u Hravatskoj i to pravo se konzumira”, odgovorio je Aladrović.

Ireni Šimunić (NZ) sporna je predložena transformacija obiteljskih domova za koju kaže da će dovesti do socijalne katastrofe, na što Aldorović napominje za transformaciju predviđeno je razdoblje od pet godina.

Romana Nikolić (NZ) ocijenila je pak nedostatnim povećanje zajamčene minimalne naknade za 200 kuna na 1000 kuna.  Aladrović na to kaže cilj je do kraja mandata povećati ih na 1500 kuna .

Predloženim zakonima previđeno je  i osnivanje tri javne ustanove. Osnivanjem Zavoda za socijalni rada ujednačava i unapređuje se rad centara socijalne skrbi, kroz osnivanje Obiteljskog centar osnažuje savjetodavna uloga i jačaju usluge za obitelj , a kroz Akademiju sustava socijalne skrbi nameće trajno stručno usavršavanje i obrazovanje .

Osim toga, uvođenjem Povjerenstva za pritužbe i predstavke sustav se otvara građanima i čini transparentnijim, naveo je ministar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!