Hoće li se naći zamjena za rusku naftu? “Pitanje po kojoj cijeni i u kojem roku”

Ekonomija 14. ožu 202209:36 > 10:56 0 komentara
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ivan Brodić s portala Energypress.net za Novi dan je komentirao rast cijena energenata.

Govoreći o poskupljenju goriva, Brodić je rekao da je pitanje dokud to može ići, s obzirom da cijene sirovine evidentno rastu te da će se to i dalje događati nastavi li se ovakva situacija.

VEZANE VIJESTI

“Pogotovo ako se krene u ozbiljniji embargo, bilo odlukom politike ili odlukom kompanija na nabavu ruske nafte. Te cijene će vjerojatno i dalje rasti, bez obzira na to što vlade mnogih zemalja, pa i Hrvatske, donose mjere protiv toga. Teško je to zaustaviti, zato što ni u jednom trenutku ne možete u potpunosti smanjiti niti porez ni trošarine, a ni kompanijama ograničiti njihove marže jer je potpuno nelogično da bi neka kompanija radila bez barem minimalne dobiti ili radila s gubitkom”, rekao je Brodić.

“Sigurno možemo reći da će rasta biti ili da će se zadržati cijena na ovoj razini, što nam daje do znanja da je vrijeme jeftinog goriva za neko vrijeme iza nas”, dodao je.

Upitan o položaju Lukoila u Hrvatskoj, Brodić je rekao da je vidljivo da on nema problema s opskrbom i da posluje posve normalno. “Čini se da traje i određena operacija popravljanja imidža Lukoila ne samo u Hrvatskoj, nego u i Europi. Vlasnik je tražio prekid Putinove invazije na Ukrajinu, a je li to iskreno ili zbog spašavanja vlastitih pozicija, ostaje za vidjeti. Kuloarske priče postoje da Lukoil u Hrvatskoj već neko vrijeme pregovara o promjeni vlasničke strukture, no tu potvrdu ni iz kompanije niti od ozbiljnijih analitičara još nismo dobili. U ovom trenutku ne vidim neku opasnost za njih, osim reputacijsku, odnosno da ih klijenti počnu u širokom luku zaobilaziti i tu naravno da će trpjeti određenu poslovnu štetu”, rekao je Brodić.

Što se tiče mogućih izvora zamjene za rusku naftu, Brodić je rekao da je to poprilično izazovno, jer SAD vrši pritisak na arapske zemlje za povećanje proizvodnje nafte, što prijestolonasljednik u Rijadu odbija, jer pokušava trgovati vezano uz američku osudu saudijskog režima i priču o ubojstvu novinara Khashoggija.

“Tu je i Venezuela, koja ima najveće izvore nafte u svijetu. SAD je pokušao rušiti politički sustav Nicolasa Madura, a iako je interes nešto što vodi ovaj posao, nisam siguran da će to proći tako lako i jeftino”, rekao je Brodić.

“Tu je i Iran, koji je na globalnoj razini saveznik Rusiji, iako jedva čeka da se to tržište otvori. Nisam siguran da će to proći tako brzo kako su mislili, iako nafte ima i ruska nafta se može brzo nadomjestiti, bez obzira na to što ona u globalnom izvozu sudjeluje s oko 10-11 posto, što je poprilično ogroman postotak. Vidjet ćemo u kojem će smjeru to ići, sigurno će se naći zamjena, čak i ako se taj rigorozni embargo ostvari, jer je priroda posla takva, ali pitanje je po kojoj cijeni i u kojem roku”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!