Humanitarna akcija SNV-a “Banija je naša kuća” kreće ponovo od kolovoza

Vijesti 16. srp 202116:28 0 komentara
N1/Elvir Mešanović

Srpsko narodno vijeće (SNV) je dan nakon potresa na Baniji pokrenulo humanitarnu akciju "Banija je naša kuća" u kojoj je prikupljena humanitarna pomoć u vrijednosti većoj od šest milijuna kuna, a nakon što je akcija završila krajem ožujka nova započinje u drugom tjednu kolovoza.

Neposredni korisnici humanitarne pomoći bile su osobe koje su pretrpjele štetu zbog potresa na svojim stambenim i gospodarskim objektima te osobe koje imaju slabiji socioekonomski status, izvijestio je SNV u petak u izvještaju o provedenoj akciji.

Većina korisnika pripadala je ranjivim grupama, odnosno riječ je o osobama i obiteljima koje žive u uvjetima siromaštva, starijim osobama, obiteljima s djecom, nezaposlenim osobama, ženama i pripadnicima nacionalnih manjina.

Humanitarna pomoć pružena je osobama i obiteljima na području cijele Sisačko-moslavačke županije (SMŽ), na području Gline, Petrinje, Siska, Sunje, Dvora, Donjih Kukuruzara, Majura, Hrvatske Kostajnice, Hrvatske Dubice, Topuskog, Vrginmosta…

Ukupna vrijednost pružene pomoći neposrednim korisnicima iznosila je 6.812.414,39 kuna, naveli su iz SNV-a.

Pomoć uplatili građani, pravne osobe, SNV i druge srpske institucije

Preko računa otvorenog isključivo za tu akciju primljeno je ukupno 2.142.688,99 kuna, a financijska sredstva uplatili su građani, pravne osobe, SNV i druge srpske institucije.

Tim sredstvima osigurano je 39 kontejnera za smještaj, 1300 paketa s prehrambenim i higijenskim proizvodima, kućanskih uređaja i namještaja. Dio sredstava utrošen je na pružanje pomoći udrugama na području Banije, odnosno pučkoj kuhinji Merhameta, Udruzi slijepih SMŽ i Crvenom Križu SMŽ.

Preko humanitarne akcije primljene su materijalne donacije u vrijednosti od 4.744.751,12 kuna. Primljeno je i 125 kontejnera za privremeni smještaj obitelji, od kojih je 86 kontejnera donirala Srpska pravoslavna crkva (Mitropolija zagrebačko-ljubljanska), a 25 kontejnera Ambasada Srbije.

Primljen je građevinski materijal u vrijednosti od 688.801,44 kuna, a ostale materijalne donacije bile su u vidu prehrambenih i higijenskih proizvoda, stočne hrane i poljoprivrednog repromaterijala, kućanskih uređaja i garderobe.

Tijekom akcije osnovano je centralno skladište humanitarne pomoći u Vrginmostu, a organizirani su lokalni timovi aktivista koji su obilazili sela, zapisivali potrebe ljudi i stanje njihovih objekata, informirali ih te im pružali humanitarnu pomoć.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!