Kako će izgledati novi objekti nakon rušenja zgrada u Paromlinskoj?

Vijesti 20. tra 202319:31 0 komentara

Samo 150 metara od sjedišta zagrebačkog gradonačelnika i Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog - zgrada kao iz apokalipse. Nekada velebno moderno zdanje renomiranog zagrebačkog arhitekta Kazimira Ostrogovića u Paromlinskoj ulici već je godinama prazno i devastirano, no to bi se uskoro moglo promijeniti.

Svega nekoliko minuta od glavnog kolodvora, već godinama stoji zapuštena zgrada puna smeća. Nekada moderan prostor zagrebačke banke, trn je u oku zagrepčana i treba hitno preuređenje:

Pitali smo građane za njihova mišljenja: “Ovaj dio zgrada izgleda koma, i mi radimo u filharmoniji pa kad idemo na koncert, razmišljamo kako ljudi hodaju do ovdje i prolaze kroz ovaj dio grada koji izgleda kao geto”; “I ti migranti unutra, beskućnici – zbilja katastrofa”; “Pa narušava, ali to će biti jedna sigurno lijepa zgrada poslije.”

Iako je rješenje za uklanjanje zgrade izdano odavno, vlasnik objekta koji je kupio za 10 milijuna eura Josip Baričević, potvrdio nam je da se za desetak dana kreće s rušenjem, a završetak sanacije očekuje se u roku od šest mjeseci.

Gradska vlast je jasna – vremena za čekanje više nema:

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet kaže: “Tek nedavno nakon što smo priprijetili da ćemo mi kao Grad ukloniti tu zgradu, on je krenuo sam u postupak uklanjanja.
Ako se ovo doista ne dogodi kao što je obećano, gradska uprava će to učiniti sama, na njegov račun dakako”.

N1

Vlasnik ima novi projekt za tu lokaciju, na donjoj etaži trgovački centar, a na gornjim katovima – poslovni uredi. Ipak, najprije će morati raspisati javni arhitektonski natječaj, za koji kaže da će prolongirati stvari još dodatnih sedam mjeseci. A kako će izgledati novi objekti – nije svejedno, trebali bi poštivati urbanu matricu i poziciju na kojoj se nalaze.

Arhitekt Otto Barić komentira: “Svaki investitor pokušava maksimirati ono što želi dobiti pa pokušava graditi izvan te matrice. Zato mislim da je strahovito važan plan koji definirati mogućnosti budućeg razvoja.”

A nije Paromlinska broj dva jedina lokacija s apokaliptičnim građevinama. U Zagrebu ih je nekoliko desetaka koje bi trebale hitnu rekonstrukciju.

Luka Korlaet dodaje: “Naše komunalno redarstvo, ono može izdavati rješenja ukoliko zgrade nisu sigurne, predstavljaju sanitarnu ugrozu i ne koriste se dulje od pet godina. I to ćemo u sve većem broju slučajeva početi raditi. Ima nekoliko istaknutih lokacija, primjerice zgrada bivše tvornice Nade Dimić koja će isto biti uklonjena vrlo vjerojatno, primjerice ona zaista neugledna prizemnica na uglu Frankopanske i Varšavske…”

Nakon uklanjanja i izgradnje novih objekata, Zagreb, koji je sada prepun građevina koje su ruglo, mogao bi ambijentalno procvasti.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!