Kako izgleda radni dan pedijatra u javnom zdravstvu? “Na kraju dana ne znaš gdje si”

Vijesti 08. sij 202422:46 0 komentara
N1

Odlazak omiljene splitske pedijatrice iz javnog u privatni sustav, zbog preopterećenosti i straha od pogreške, otvorio je niz dobro poznatih, nikad riješenih pitanja. Nedostaje pedijatara, ali i ginekologa te liječnika opće prakse. Oni koji rade, primaju i po stotinu pacijenata dnevno, a čeka ih i more birokracije. Sustav je, poručuju, neodrživ.

Plač i suze brzo prođu kada je dijete Katarine Popović, majke iz Kaštela, u rukama dr. Ante Omazića.

“Definitivno smatram da je jako stručan. Danas ima jako malo ljudi koji toliko stručno obavljaju svoj posao. Svaka je dijagnoza bila pogođena sto posto”, tvrdi ona.

A većinu je pedijatara strah da zbog broja pacijenata ne pogriješe dijagnozu.

Do podneva, dr. Omazić je pregledao preko stotinu pacijenata.

“Na toliki broj probaš riješiti akutna stanja, eventualno kronične pacijente i ono što je nužno. Ostale usmjeravaš da dođu van radnog vremena. Administraciju rješavaš, mailove, telefone, tako da na kraju radnog vremena ne znaš gdje si”, opisao je pedijatar svoj radni dan.

Zbog ogromnog broja pacijenata i straha od pogreške, sve veći broj pedijatara odlazi iz splitskih Domova zdravlja i otvara privatne ordinacije.

U javnom zdravstvu nisu nesvjesni problema

Ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Marko Rađa ističe kako je problem kod pedijatrije evidentan i u ginekologiji te obiteljskoj medicini.

“Broj dnevnih posjeta i kontakata s pacijentima je prevelik i mogućnost da se nešto propusti je puno veća nego da imamo normalne brojke posjeta i pregleda”, kazao je.

Da su njihovi pedijatri preopterećeni i da ih je sve manje svjesni su i roditelji:

“Pa sigurno je da je zabrinjavajuće, ali, evo, ja moram pohvaliti našu Fanildu Brekalo. Zbog nje nisam zabrinuta. Samo zahvaljujući njoj.”

“Mislim da je krajnje vrijeme, ako svi toliko polažu nadu u djecu, da nam pokažu na koji način. Zdravlje djece je najbitnije od svega.”

Problemi su se gomilali godinama, a najveći je onaj raspisivanja specijalizacija: „Broj pedijatara je godinama manji. Znam da je to zbog toga jer se jedno vrijeme nisu raspisivale specijalizacije pa je nastala jedna velika rupa koju je sad teško u kratko vremena pokrpati”, objasnio je dr. Omazić.

Od 14 specijalizanata, četvero bi na proljeće trebalo polagati ispit pa se nadaju da će se pristisak na pedijatre smanjiti.

“Ono što sada propustimo napraviti nikada neće biti dobro napravljeno…”

I nije problem samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U Hrvatskoj trenutno rade 243 pedijatra, a njih čak 85 starije je od 60 godina.

Predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju Ilonka Artuković nije optimistična: “Mi smo očajni. Zaista smo očajni. A pacijenti ja mislim da bi trebali biti očajni jer ono što sada propustimo napraviti nikada neće biti dobro napravljeno i te posljedice će se sigurno osjetiti.”

Prema podacima Hrvatske liječničke komore u sustavu nedostaje 84 pedijatara, a trenutno ih je na specijalizaciji 81. Struka smatra da nije rješenje djecu prebacivati u liječnika opće prakse jer su i oni preopterećeni.

“Jako malo njih je zapravo spremno primiti djecu. Ja ne znam što će napraviti. Ako išta misle napraviti, neka to naprave što prije, jer narušeno je zdravlje i nas i djece”, apelirala je dr. Artuković na liječnike opće prakse.

Doktor Omazić je napunio 65, ali i dalje će nastaviti raditi, no to, kaže, nije rješenje. Alarm na uzbunu odavno je upaljen, još samo da ga čuju i oni koji bi trebali.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!