Kandidatkinja za sutkinju Ustavnog suda: Imamo mrlje kod nekoliko sudaca

Vijesti 09. ruj 202418:53 0 komentara

Sutkinja i kandidatkinja za sutkinju Ustavnog suda Jasna Šoljan Andrašić bila je gošća N1 Studija uživo kod našeg Domagoja Novokmeta s kojim je razgovarala o izboru ustavnih sudaca.

Deset ustavnih sudaca mora biti izabrano do 7. prosinca.

Do tada je ustavnim sucima, od 7. lipnja ove godine kada im je prestao mandat, produžen rok u kojem mogu obnašati tu funkciju.

Jasna Šoljan Andrašić navela je zbog čega se odlučila na kandidaturu: “Motivi su moja strast i ljubav prema pravu, ono nešto najiskrenije kada se odlučite za neku novu funkciju. U mom životu nikada nije bilo sumnje što želim studirati i kako zamišljam svoju karijeru. Ja sam 32 godine u pravosuđu kao sudac i kao tužilac. Izvan svog profesionalnog okruženja, imala sam sreću da imam prijatelje koji dijele istu strast kao i ja prema pravu, iza nas je tisuće i tisuće razgovora o pravu gdje smo otvarali pravne probleme.”

Ustavni sud je žrtva politike?

Sutkinja je odgovorila na pitanje je li Ustavni sud žrtva politike: “Mislim da je, dogodilo se da u se u nekim odlukama Ustavni sud našao pred zidom, iako je morao donijeti odluku, Ustavni sud je pribjegavao kombinaciji da je izdavao upozorenja. Upozorenja nisu sukladna Zakonu o radu Ustavnog suda i mora biti donesena odluka, tu je Ustavni sud stavljen pred zid i svi akteri su bili svjesni toga. U tom trenutku nisu imali druge alate, ali upozorenje nije akt koji je u tom trenutku trebao biti donesen, donesena je trebala biti odluka.”

“Imamo mrlje kod nekoliko sudaca”

Osvrnula se i na sadašnji saziv ustavnih sudaca: “U ovom sazivu ustavnih sudaca imamo mrlje kod nekoliko sudaca. Vidimo da mediji prozivaju neke od kandidata, i stranke se čak očituju i prijete da će rušiti izbor ustavnih sudaca i onda bi nastala ustavna kriza. Svi mi griješimo, ali na Saboru je da izabere kandidate koje smatra najboljima.”

“Politika bira”

“Izbor je takav kakav je, u svakom izboru će biti prigovora i u ovom trenutku ja možda ne bih ništa mijenjala. Sabor dvotrećinskom većinom, to je jedna velika većina, može odlučiti tko je od kandidata najbolji .”

Sutkinja je rekla kako je, kada se pogledaju sve druge zemlje, sistem izbora ustavnih sudaca uvijek isti: “Politika je ta koja bira ustavne suce.”

Odgovorila je na pitanje treba li Ustavni sud reformu: “Ustavni sud nesporno treba mijenjati, postoje stvari koje treba promijeniti. Ustavni sud ima velika sredstva i tu se trebaju provesti reforme.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!