Markotić: Moramo biti spremni za jesen i pratiti što se događa idućih mjeseci

Vijesti 18. svi 202210:12 0 komentara
Davorin Visnjic/PIXSELL

Znanstvenici i dalje prate globalna zbivanja vezana za koronavirsu, sve ne bi li se jesen dočekala spremno ako covid-19 ponovo "oživi" s hladnijim vremenom ili se pojavi neki novi soj.

O trenutačnoj situaciji, o tome što nas možda čeka za koji mjesec i ima li nade za nova cjepiva za Jutarnji list progovorila je prof. dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević“.

“Situacija se stabilizirala u Europi nakon vala omikrona, a svi koji se sada razbole imaju tu varijantu virusa. No, čini se da su oni koji su cijepljeni u boljoj situaciji jer su zaštićeni od težeg oblika bolesti. Među trenutačno zaraženima najviše je starijih. Srećom, ipak nema velikog pritiska na bolnice i jedinice intenzivne skrbi. Važno je da se osobe starije od 80 godina i dalje štite od korone te da se cijepe i četvrtom dozom, osobito ako imaju i neke duge kronične bolesti. Dobra je vijest da izbjeglička kriza zbog Ukrajine i migracije milijuna ljudi nisu povećale širenje virusa”, kaže Markotić.

Ona kaže i kako će do jeseni vjerojatn obiti spremni samo proizvođači mRNA cjepiva. “Ide se s opcijom novog cjepiva protiv omikrona ili pak s kombinacijom cjepiva protiv omikrona i već postojećih cjepiva protiv drugih varijanti. Očekuje se da će se u lipnju pojaviti prve relevantne kliničke studije koje bi trebale pokazati je li zaštita od omikrona s tim novim cjepivima bolja u odnosu na postojeća cjepiva, a također u odnosu na one starije sojeve. Europska agencija za lijekove (EMA) uvjetovat će registraciju upravo time da učinkovitost bude bolja”, kaže.

Lijekovi koji su ispitivani, prema riječima profesorice Markotić, nisu ispunili očekivanja.

Markotić je upozorila i na to da covid može ostaviti ozbiljne posljedice te da će se u narednim godinama sigurno proučavati utjecaj ove bolesti na zdravlje.

Ravnateljica Zarazne bolnice još jednom je upozorila da je potrebno pažljivo pratiti što će se događati do jeseni, iako u Europi, što se tiče koronavirusa, trenutno vlada zatišje.

“Bitno je pratiti što će se idućih mjeseci događati u Južnoj Americi i Australiji i hoće li se kod njih tijekom zime pojaviti neke nove varijante virusa. Također je važno znati što će se događati u južnoj Africi, gdje uvijek postoje mogućnosti za nove varijante. Ondje su trenutačno ‘u opticaju’ omikron BA.4. i BA.5., za koje je utvrđeno da se brže šire od one izvorne varijante omikrona, ali oblik bolesti ipak nije teži. U svakom slučaju, jesen moramo dočekati spremni. Za sada znamo da je omikron jedini koji cirkulira svijetom, ali ne znamo hoće li se s vremenom pojaviti neki novi soj. Ipak, bit ćemo spremniji ako se to i dogodi. Sigurno je da moramo ostati oprezni, da ne zakasnimo s intervencijom bude li trebalo”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!