N1 komentar: Zdravstvo najveći problem, bez reforme nema pomaka nabolje

N1 Komentar 27. lis 202108:48 > 09:22 komentar
N1

Donosimo jutarnju analizu naše Anke Bilić Keserović.

Pred nama je rebalans proračuna, dugovi u zdravstvu su samo jedan od problema, a premijer Andrej Plenković danas Saboru podnosi i Godišnje izvješće o radu Vlade.

Ono što je obilježilo i ovu godinu i što će biti naglasak u premijerovu govoru u Saboru jest borba protiv pandemije, i gospodarstvena i zdravstvena. Naravno da će premijer iskoristiti priliku i istaknuti ono dobro što je Vlada radila, očuvanje radnih mjesta i novac koji se iskoristio za održavanje gospodarstva.

No, što se tiče zdravstvene pandemije, situacija nije dobra i oporba će to iskoristiti kako bi premijeru postavila pitanje gdje je strategija borbe protiv pandemije.

Održat će se i sastanak užeg kabineta, gdje bi trebao biti predstavljen rebalans proračuna. Naznake već znamo, ministar financija Zdravko Marić rekao je da ima dobre i loše vijesti, odnosno da su rasli i prihodi, ali i rashodi.

Prihodi su rasli iznad očekivanja, što bi moglo značiti da će gospodarski rast premašiti i osam posto. To nije čudo, iza nas je dobra turistička sezona pa bi BDP u trećem kvartalu mogao biti dvoznamenkasti, ali kad se uzme u obzir situacija velikog gospodarskog pada, ovaj rast je očekivan.

Rashodovna strana proračuna poseban je problem. Tu ima nekoliko stavki, zašto su rashodi rasli. Prije svega, to se odnosi na mjere koje su išle prema gospodarstvu za očuvanje radnih mjesta, tu je indeksacija mirovina, ali i usklađivanje plaća s rastom troškova života, a najveći problem je zdravstvo.

Čuli smo jučer od Marića, ove godine u zdravstvo se uplatilo devet milijardi kuna, a novim rebalansom resor će dobiti još 1,6 milijardi kuna.

Doduše, bez reforme zdravstva neće biti pomaka nabolje. Ministar zdravstva radi na reformi, ali ni on ni premijer ne žele previše govoriti. Znamo da su neki dijelovi izašli u javnost i dobili kritike, a oni kažu da je to radna verzija i da se ona ne očekuje tako brzo, kao i da će se na reformi zdravstva možda raditi i cijelu godinu.

Više u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.