Nižu se reakcije stranih medija na Milanovića, AP piše o “dubokoj političkoj krizi”

Vijesti 18. ožu 202417:00 0 komentara
Pixabay

Novinska agencija Associated Press (AP) objavila je članak o upozorenju koje je Ustavni sud uputio SDP-ovcima i Zoranu Milanoviću.

Index prenosi članak AP-a, u kojem piše kako je Ustavni sud zaključio da se “hrvatski predsjednik ne može kandidirati za premijera, sudjelovati na predstojećim parlamentarnim izborima ili voditi kampanju za oporbenu stranku osim ako odmah ne podnese ostavku na sadašnju dužnost”.

Objašnjavaju da je Milanović u petak objavio da će se parlamentarni izbori održati 17. travnja te da je samo nekoliko sati nakon toga najavio da će se i sam “kandidirati za sljedećeg premijera Hrvatske na listi oporbene Socijaldemokratske partije”.

AP navodi da je “iznenadna objava izazvala duboku političku krizu u zemlji članici Europske unije i NATO-a”.

“Ako on (predsjednik) želi sudjelovati u političkoj kampanji… mora odmah podnijeti ostavku predsjedniku Ustavnog suda”, citira AP izjavu predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića.

Napominju da je Šeparović poručio kako je predsjednik po Ustavu “nestranačka osoba” i stoga Milanović “ne smije sudjelovati u izborima ili kampanji u korist jedne političke stranke”.

AP ističe da će se vladajuća konzervativna Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) na izborima sljedećeg mjeseca sučeliti sa skupinom stranaka centra i lijevo orijentiranih stranaka predvođenih SDP-om.

Dodaju da je Milanović namjeravao “izazvati aktualnog konzervativnog premijera Andreja Plenkovića” i HDZ, koje je optužio za raširenu korupciju. AP piše da se Milanović i Plenković stalno prepiru oko niza pitanja.

“HDZ je uglavnom držao vlast od osamostaljenja Hrvatske od bivše Jugoslavije 1991. godine. Država na Jadranu postala je najnovija članica Europske unije 2013. godine, a pridružila se europskom području putovanja bez putovnica i eurozoni prošle godine. U Hrvatskoj bi do kraja godine trebali biti i predsjednički izbori. Predsjednik ima uglavnom ceremonijalnu ulogu, dok premijer ima većinu političke moći u zemlji”, stoji u zaključku članka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!