“Tehnologija stavlja pred nas velike izazove, treba pojačati etiku”

Vijesti 11. lis 202120:21 > 22:12
Izvor: N1

Gosti emisije Izvan okvira bili su izumitelj aplikacije Photomath, poduzetnik Damir Sabol i osnivač i direktor hrvatskog startupa STEMI, Marin Trošelj.

Gdje smo u Hrvatskoj kada je riječ o odnosu IT sektora i obrazovanja, odnosno je li naš obrazovni sustav spreman na transformaciju, jedno je od glavnih pitanja danas.

“IT sektor se temelji na znanju, na vrhunskom znanju. Pitanje obrazovanja u Hrvatskoj je godinama velika tema. Ono što mi radimo, što STEMI radi, je neka vrsta reforme. Danas svi koji žele naučiti, mogu naučiti sve. Ima na internetu velik broj besplatnih resursa. Znanje je danas dostupnije nego je ikad bilo i puno se brže i lakše distribuira”, rekao je Sabol.

N1

Sustav je opsjednut mjerenjem, a strast je važnija

Zaključeno je prvo izdanje pilot-projekta Škole budućnosti, iza kojeg stoje startup STEMI i Infobip. Sudjelovalo je više od tisuću učenika iz 60 škola diljem Hrvatske koji su u pola godine imali doticaj sa svijetom umjetne inteligencije. “Nama je zadaća napraviti most između tehnološkog sektora i škola, uzeti tehnologije iz industrije i da se klinci s time igraju u školama. Osobno smo prezadovoljni. Djeca su u dva-tri mejseca savladala ono za što inženjerima trebaju mjeseci”, rekao je Trošelj.

Kada je u pitanju obrazovanje, Trošelj bi, kaže, uveo radikalne promjene. “Ja tu imam radikalno mišljenje. Stvarno mislim da je sustav postao ospjednut mjerenjem, a zaboravili smo komponente koje nas čine ljudima. To je, na primjer, razvoj strasti. Meni je u obrazovanju bitnije to, da se klinac ‘zapali’ za nešto. Djeca su istraživači i mi im ovom strukturom i zadanim okviramima to ubijemo. Mislim da je potreban potpuno drugačiji okvir obrazovanja koji neće biti baziran na mjerenjima”, rekao je Trošelj.

“Mi u STEMI-ju smo još uvijek mali tim, ali svi dijelimo zajedničku strast, zbilja želimo unparijediti obrazovanje. Većina problema s kojima se suočavamo je zbog obrazovanja”, dodao je Trošelj.

N1

Porezi su takvi da je IT-evcu bolje u Hrvatskoj raditi za stranca

IT sektor jedan je od rijetkih koji su dobro preživjeli koronakrizu.

“Izvrsno je IT sektor prošao pa i mi osobno. Naš proizvod Photomath je bio iznimno korišten, doživio je veliki skok. Djeca su bila kod kuće, nije im imao tko pomoći, roditelji nisu znali što bi… IT sektor sam po sebi je dobro prošao, sve se moralo napraviti na daljinu, na brzinu. Bio je to globalni šok, međutim, mislim da su se tu pojavile i neke dorbe stvari. Očito je da se može i od kuće raditi, dosta će se to promijeniti. Bit će sigurno pozitivnih pomaka i stvari koje su se tu dogodile”, rekao je Sabol.

Sabol je istaknuo da je oporezivanje visokih plaća ogromno.

“Činjenica je da su u IT-u visoka primanja. Konkurent nama nije neka lokalna tvrtka, konkurenti su nam najveće svjetske kompanije i moramo najboljim ljudima ponuditi uvjete koji su na razini uvjeta u Europi. Naravno, u Hrvatskoj je onda jefitniji život. Hrvatska je super mjesto za život ako imaš dobra primanja. Situacija je kod nas takva da je IT-evcu u Hrvatskoj jeftinije, porezno puno bolje raditi za stranu, nego za hrvatsku tvrtku. Rad i znanje se iznimno oporezuju, a kad, recimo, iznajmljujete apartman, onda je porez minimalan. Neke stvari bi se tu mogle napraviti, smanjiti poreze, svakako, ali najbolje bi bilo da se može neoporezivo davati zaposlenicima udjele u tvrtki. To bi po meni bio najbolji potez”, rekao je Sabol.

Imamo puno umjetne inteligencije, a manjak radne snage

Trošelj smatra da će umjetna inteligencija napraviti velike promjene u našem društvu te je još jednom naglasio važnost obrazovanja.

“Činjenica je da živimo u četvrtoj industrijskoj revoluciji. Industrija se počela sve brže i brže transformirati. Umjetna inteligencija će napraviti transformaciju sličnu kao što je to napravila pojava struje, parnog stroja ili pojava računala. Potpuno će promijeniti način na koji radimo, živimo, mnogi poslovi će nestati, s druge strane, drugi će nastati. Ljudi će sve više početi imati interakciju sa strojevima, više komunicirati s algoritmima i ono što mi mislimo je da djeca moraju početi od najranije dobi učiti kako ti sustavi funkcioniraju, kako se grade jer tehnolohija jako utječe na naše živote, a toga nismo ni svjesni. Važno je da djeca ne budu samo konzumenti tehnologije. Danas percipiraju svijet kroz mobilne aplikacije i na drukčiji način komuniciraju rade, uče, i to se mora osvijestiti. Etiku pod hitno treba jako pojačati u školama jer tehnologija stavlja pred nas velike etičke izazove”, rekao je Trošelj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar