Oporba o odbijenici Rodnim studijima: Da su barem druga ministarstva toliko agilna…

Vijesti 12. srp 202414:50 0 komentara
Oporba o odbijenici Rodnih studija: Da su barem druga ministarstva toliko agilna...
Ilustracija / Neva Zganec/PIXSELL

Osnivanje Rodnih studija na zagrebačkom Filozofskom fakultetu koje nije dobilo dopusnicu nego je vraćeno na dodatno usklađivanje, desna oporba smatra pobjedom razuma i logike, dok s lijevog spektra poručuju da je riječ o političkom pritisku i kršenju autonomije sveučilišta.

Predsjednik HDZ-ova Kluba Ante Sanader, upitan znači li ovo popuštanje koalicijskom partneru DP-u, poručio je da je ministar Radovan Fuchs sve objasnio.

Peternel: Vlast ima pravo utjecati na studije

Igor Peternel iz DP-a kaže da su svi govorili besmislice, komentirajući njihovo protivljenje uvođenju Rodnih studija, ali, ističe, pokazalo se da je točno ono što su govorili – da legalno izabrana vlast ima pravo utjecati na dopusnice za nove studije.

„Vidimo da Ministarstvo ima to pravo, očekivano se dogodilo i mi to pozdravljamo”, poručio je.

Ovo je pobjeda razuma i logike, a ne Domovinskog pokreta, odgovorio je na novinarski upit, dodavši da su zadovoljni s ovakvim ishodom, bez obzira na obrazloženje da je riječ o proceduralnim razlozima za odbijenicu Rodnim studijima.

Glasovac: Što je sljedeće? Darwinova teorija?

Sabina Glasovac (SDP) smatra da se, sudeći prema odbijenici Ministarstva, “čini da je politički atak koalicijskog partnera HDZ-a i politički pritisak na ono što će se na sveučilištima poučavati uspio.”

“Kršitelj Ustava Andrej Plenković i njegov ministar Radovan Fuchs odlučili su u potpunosti ignorirati Ustav koji jamči autonomiju Sveučilišta, a koja jamči znanstvene istraživačke metode i to je vrlo opasan presedan”, upozorila je.

Pitam se što je sljedeće, da će neki zastupnik dovoditi u pitanje Darwinovu teoriju ili će biti uvjerenja da je zemlja ravna ploča pa će tražiti da se u određenim studijskim programima izbace znanstvene činjenice. Ovo je zaista ozbiljna situacija i nije mi jasno zašto je Ministarstvo sebi uzelo za pravo ovako grubo kršiti Ustav i zakone, kazala je.

“Mađarska je jedina zemlja koja je orbanovskim dekretom zaustavila rodne studije i očito su našim političarima i dalje uzor Mađarska i Orban, ali u dijelu grubog kršenja pozitivnih civilizacijskih dosega, ljudskih prava pa i znanstvenih prava i sloboda”, zaključila je Glasovac.

Kekin: Impresivna brzina i agilnost Ministarstva znanosti

Ivana Kekin (Možemo!) impresionirana je brzinom i agilnošću koje je pokazalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja i kaže: “Voljela bi da tako agilne prakse uspiju preseliti i na druga ministarstva, kao na Ministarstvo zdravstva koje se već deset dana ne oglašava oko hakerskog napada.”

“Što se tiče zamjerki i temelja na kojima su sastavili odbijenicu, koliko razumijem, to je tehničko-administrativne naravi i sačekala bih da se voditeljica studija, profesorica Ankica Čakardić, i sama očituje”, kaže.

Ono što je povoljno u ovoj situaciji je, istaknula je, da su studiji ionako predviđeni za narednu akademsku godinu pa vjeruje da se, ako su te zamjerke utemeljene, to stigne ispraviti, a ako nisu utemeljene, da Ministarstvo ima vremena povući odbijenicu.

Ali brzina reagiranja nas svakako upućuje na sumnju da je i politički pritisak barem djelomično imao svoje prste, zaključila je Kekin.

Raspudić: Moguća finta vladajućih

Odbijenicu Ministarstva nezavisni Nino Raspudić vidi kao ‘moguću fintu vladajućih’.

„Idu predsjednički i lokalni izbori kada HDZ naglo oživi hrvatstvo i konzervativnost. Moguće da je ovdje odigran neki dupli pas kako bi HDZ i DP pokazali da nisu izdali vrijednosti birača čije su glasove dobili. Ministarstvo je dalo odbijenicu i to je onda njihovo političko stajalište”, kazao je.

Dodao je kako se ne može sjetiti nekog ranijeg primjera studijskih programa koji bi prošao sve instance, vijeća i akreditacije, a da je ministarstvo onda ‘spustilo rampu’.

“Oni su našli proceduralni razlog, a ja mislim da problem nije proceduralni, čak ni ideološki, nego da tu jednostavno nema dovoljno materijala da to napušete na čitav diplomski studij, to je kao da napravimo diplomski studij o mitologiji nogometa. Prije možete napraviti čitav studij o jednom pjevanju iz Danteovog pakla nego iz te teorije koja promatra društvo iz perspektive razlike spola i roda”, rekao je Raspudić.

To što Rodni studiji postoje već na nizu svjetskih sveučilišta taj zastupnik vidi kao ‘dekadenciju zapadnih sveučilišta, a ne kao napredak”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

#related-news_2

#related-news_3

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!