Osam godina Andreja Plenkovića: Ovaj detalj svi vide kao njegovu veliku slabost…

Vijesti 18. lis 202422:00 1 komentar

Nacionalni plan stambene politike jedan je od prvih dokumenata treće Plenkovićeve Vlade i prdstavljen je točno dan prije nego će najdugovječniji hrvatski premijer u povijesti obilježiti osmu godišnicu vladavine. U ovih osam godina skupilo se dobrih poteza, kriza, afera, smijenjenih ministara, ali i ponešto kilograma.

Najdugovječniji hrvatski premijer

Trećom po redu prisegom na dužnost premijera, Andrej Plenković ušao je u povijest – 12. po redu premijer, a vodio je 14. 15. i 16. vladu od samostalnosti.

Da bi došao do toga, morao je pobijediti na izborima u rujnu 2016., nakon što je istupom o HDZ-u kao taocu Tomislava Karamarka preuzeo stranku.

Pa onda još jedanput na korona izborima 2020., iako tada još nije bio siguran želi li izgurati do kraja mandata. No, treća sreća za Plenkovića bili su i ovogodišnji izbori nakon kojih je unatoč slabijem rezultatu sklopio Vladu. Još u travnju 2022. oborio je rekord Ive Sanadera i postao najdugovječniji hrvatski premijer.

Bilo je ovo nabrajanje, ili kako ih on zove postignuća, na lanjsku obljetnicu premijerske dužnosti. Premijer i inače voli nabrojiti sve krize kroz koje je prošla Hrvatska – od Agrokora i korone do energetske krize.

Ili se voli pohvaliti ulaskom u eurozonu i Schengen, otvaranje Pelješkog mosta i, da ne zaboravimo, druge cijevi tunela Učka. Baš se nekidan u govoru naciji još jednom pohvalio svime.

U osam godina jedno je ostalo isto – kašnjenje premijera na svaku sjednicu Vlade, najmanje dvadeset minuta.

Mijenjao se ipak izgled i mjesto održavanja sjednica Vlade. Od stare dvorane u Banskim dvorima, pa obnovljene, do očito omiljenog kongresnog centra u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici.

Brojne rošade ministara

No, ono što se najviše mijenjalo i što svi osim premijera vide kao glavnu slabost Plenkovićevih vlada jest to što je u njoj prometno kao na kolodvoru. Sve je počelo nalogom tajnici Vlade još 2017.

Kad se riješio Mostovih ministara ostali su odlazili kao na traci. Neki, doduše, zbog odlaska na novu dužnost ili je ocijenjeno da su nesposobni.

I dok su rijetki, poput Damira Krstičevića davali ostavke zbog moralne odgovornosti većina je odlazila zbog afera. Imovinskih, poput Lovre Kuščevića koji je imao recept za stjecanje bogatstva, Martine Dalić, zbog afere Borg koji nikada takvim nisu smatrali ni ona ni njezin šef, ali je iz Vlade ipak otišla.

I Tomislav Tolušić otišao je iz Vlade, ne zbog afera, a danas je također na sudu. Najveća je bomba ipak bilo uhićenje Darka Horvata – ministra gospodarstva, i to na dužnosti.

U istom paketu, pod pritiskom javnosti, iz Banskih su dvora izletjeli još i Josip Aladrović i Boris Milošević. Premijeru je pak od sadržaja bio bitniji tajming.

Oporba tvrdi – upravo je to bio okidač Plenkoviću da sebi podčini DORH i za jednu od najkontroverznijih odluka u osam godina imenovanje Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom.

Ukupno 30 ljudi u prva dva mandata otišlo je iz ekipe Andreja Plenkovića. Plus još dvoje ministara koji nisu našli mjesto u trećoj Vladi. Među odabranima cijelo to vrijeme klupu griju samo Oleg Butković, Tomo Medved, Davor Božinović i Nina Obuljen Koržinek.

Sam premijer odbacuje kritike da je loš izbornik uspoređujući se s izbornikom nogometne reprezentacije.

Odnos s Pantovčakom

I dok je stanar na Markovom trgu isti, u osam Plenkovićevih godina, nakon njegove stranačke kolegice na Pantovčak se uselio drugi – Zoran Milanović.

S Kolindom Grabar Kitarović bilo je okapanja kritika i manjih svađa, ali na kraju bi ipak sve ostalo u obitelji. Oštrom startu unatoč i najavi tvrde kohabitacije, mandat za sastav Vlade 2020. i bez rukovanja zbog, tvrdio je Plenković, korone, nije bio problem.

Dvojac je čak dao zajedničke izjave.

No, od tada do izbjegavanja rukovanja prošlo je dosta vremena: salve međusobnih uvreda, loptanja s institucijama, nijedno diplomatsko imenovanje, sraz na parlamentarnim izborima i optužbe za veleizdaju i plaćeništvo.

I Milanović i oporba i analitičari tvrde da se od bavljenja domaćom politikom, premijer voli baviti se vanjskom. Pa se godinama priča da želi u Bruxelles u kojem je bio i ovog tjedna. Plenković to demantira i nastavlja zarađivati staž u Europskom vijeću.

Od 27 članova samo predsjednik rumunjske te premijeri slovačke, poljske i mađarske imaju dulji staž od njega. I nakon osam godina premijer voli sport. Osim izgleda promijenilo se brojno stanje u njegovoj obitelji te je uz sina Marija dobio još kći Milu te sina Ivana. Možda i pod njihovim utjecajima prigrlio je i nove tehnologije pa se za prošlih izbora počeo služiti TikTokom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare