Pelosi objavila poruku uoči dolaska u Zagreb

Vijesti 24. lis 202208:01
John MACDOUGALL / AFP

SAD i saveznici ponovno će pokazati solidarnost Ukrajini, ovaj tjedan na "pravovremenom i važnom" samitu Međunarodne krimske platforme u Hrvatskoj, koja je "ključni američki saveznik, regionalni lider i NATO partner", priopćio je ured predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

Pelosi je najviša američka dužnosnica u posjetu Hrvatskoj otkako je u Zagrebu 2015. bio tadašnji potpredsjednik Joe Biden.

“Čast mi je pridružiti se našim europskim saveznicima i drugim partnerima iz cijelog svijeta u Hrvatskoj kako bismo dali nepogrešivu izjavu o našoj solidarnosti s Ukrajinom u njezinoj borbi za slobodu”, rekla je Pelosi, dodavši da se nastavlja potpora Kijevu.

“Hrvatska je ključni američki saveznik, regionalni lider i NATO partner, a naši angažmani u Zagrebu produbit će veze među našim narodima”, istaknula je.

U kolovozu 2021. u Kijevu je održan inauguracijski samit Krimske platforme koja koordinira međunarodni odgovor na aneksiju Krima i druge sigurnosne izazove. Samit je ponovno održan ove godine u kolovozu, u virtualnom obliku, a oba su bila na razini predsjednika država ili vlada. Skupom u Zagrebu uspostavlja se parlamentarna dimenzija Krimske platforme.

“Amerika se ovaj tjedan pridružuje našim demokratskim partnerima kako bismo ponovno potvrdili naše obećanje da ćemo biti uz ukrajinski narod u njihovoj borbi za slobodu i da ćemo Rusiju smatrati odgovornom – sve dok se ne ostvari pobjeda”, naglasila je Pelosi.

“Djelujući povijesnom brzinom, snagom i jedinstvom, Amerika i naši saveznici nametnuli su razorne posljedice Rusiji i isporučili Ukrajini pomoć koja mijenja pravila igre”, kazala je.

Pelosi je zahvalila predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, predsjedniku Verhovne Rade Ruslanu Stefančuku, premijeru Andreju Plenkoviću i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom što su “okupili parlamentarne lidere iz svjetskih demokracija na ovaj pravovremen, važan samit”.

U Zagreb će doći 42 delegacije iz 32 države. Pet država predstavljat će predsjednici oba parlamentarna doma: Belgije, Češke, Irske, Poljske i Rumunjske. Jedanaest država potvrdilo je sudjelovanje video porukom, uključujući Francusku, Mađarsku, Japan i Kanadu.

U Zagrebu će biti i predstavnici pet parlamentarnih skupština međunarodnih organizacija – Europskog parlamenta, PS Vijeća Europe, PS OESS-a, Interparlamentarne unije i PS NATO-a.

Skup u utorak ujutro otvaraju predsjednik Jandroković i njegov ukrajinski kolega Stefančuk. Potom će se sudionicima obratiti Plenković, a onda se videovezom uključiti Zelenski.

Na kraju samita predviđeno je usvajanje zajedničke izjave, a Jandroković i Stefančuk održat će zajedničku konferenciju za medije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.