Politički analitičar: Čini mi se da je Orešković odlučila otići uz veliki prasak

Vijesti 22. lip 202312:04 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica i politička tajnica Centra Dalija Orešković prozvala je ranije u srijedu stranačkog kolegu Ivicu Puljka zbog navodnog sukoba interesa, zamjerivši mu što je sa suradnicima bio na besplatnoj večeri u restoranu na splitskoj Peškariji (ribarnica) kojemu je gradski prostor dan bez javnog natječaja.

Naime, kako to objašnjava splitski “poteštat”, restoran Noštromo izgubio je pravo na terasu nakon što je donesena nova odluka o komunalnom redu koja je poštovala konzervatorske upute i predstavlja svojevrsnu revoluciju u upravljanju prostorom u staroj gradskoj jezgri Splita.

Nakon toga se vlasnik restorana javio gradskoj tvrtki Parkovi i nasadi (PiN) s prijedlogom da unutar ribarnice kojom upravlja PiN, a pokraj koje ima restoran, organizira manifestaciju koja bi trajala cijelo ljeto.

“Direktor PiN-a restoranu iznajmljuje štandove unutar ribarnice u večernjim satima kad je ribarnica prazna i zatvorena pod istim uvjetima kako iznajmljuje svima ostalima koji tu rade ujutro, objasnio je gradonačelnik Puljak preko društvenih mreža.

Puljak je i sam potvrdio da je sudjelovao na otvorenju festivala u sklopu kojeg je bio domjenak na kojem je pojeo tanjur hrane i otišao prije kraja večere. Istaknuo je da se hrana na domjencima nikada ne naplaćuje te da nije nikome naštetio pa tako ni stranci.

Patrik Macek/PIXSELL

Međutim, pročelnica imovine grada Splita Maja Đerek izjavila je u srijedu da grad nije pretrpio nikakvu štetu u slučaju u kojem je restoran Noštromo koristio prostor Peškarije, ustvrdivši da natječaj nije bio potreban jer je korištenje prostora trajalo manje od 30 dana.

Objasnila je da je prema Zakonu o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora bez javnog natječaja dozvoljeno privremeno korištenje prostora ili dijela poslovnoga prostora radi održavanja sajmova, priredaba, predavanja, savjetovanja ili u druge slične svrhe.

“Budući da je navedeno korištenje trajalo kraće od 30 dana te se isto naplaćuje, Grad Split nije pretrpio nikakvu štetu te je navedeno postupanje u skladu sa zakonskim propisima Republike Hrvatske”, ustvrdila je Đerek.

Istaknula je da je od direktora Parkova i nasadi zatraženo da se u tom slučaju objavi natječaj jer je stav grada Splita da za svako korištenje prostora treba raspisati javni natječaj.

Sad, je li u pitanju 30 dana kako to tvrdi pročelnica Đerek ili cijelo ljeto kako je to rekao gradonačelnik Puljak ostaje za vidjeti.

No, optužba Dalije Orešković izazvala je snažnu reakciju Marijane Puljak, saborske zastupnice stranke Centar i supruge splitskog gradonačelnika Puljka.

Marijana Puljak rekla je na konferenciji za novinare da ne zna hoće li Orešković ostati u stranci, a o tome će odlučiti ona sama, ali i tijela stranke.

“Ovo nije prvi put da se ne slažemo s viđenjem kolegice Orešković, puno puta je bilo situacija oko kojih se nismo slagali, a oko puno stvari se i slažemo”, rekla je Puljak.

Puljak je odbila odgovoriti je li Orešković tim istupom prešla granicu. Osobno, kaže, može i dalje raditi s Orešković, a treba vidjeti što to za nju znači. Također, Puljak, Marijana, ne Ivica, ustvrdila je da će Orešković, ali i stranačka tijela odlučiti hoće li ostati u stranici.

“Krajnje je neobično ovo što je Orešković napravila”

“Odlazak ili izbacivanje člana stranke, pogotovo saborskog zastupnika toj stranci uvijek škodi, to jednostavno nije dobra popudbina”, rekao je za N1 politički analitičar Davor Gjenero.

Naglašava kako je to evidentni dokaz da stranka nije konsolidirana u pravom smislu te da se u svim novim strankama taj tip sukoba događa.

“Uvijek u krugu osnivača stranke ili prvih članova imate ljude koji ne mogu savladati svoj ego i prije ili poslije uđu u konflikt sa vodstvom stranke pogotovo kad su razočarani i uvjereni da im je pripadalo više”, kaže Gjenero.

Ipak kaže da mu je krajnje neobično ovo što je Dalija Orešković napravila. “Osim ako nije donijela odluku da izlazi iz Centra i da to želi napraviti uz veliki prasak”, rekao je Gjenero za N1.

n1

Kaže kako, nažalost, Centar z sada nije stvorio neko relevantno uporište izvan Splita te da će im splitska izborna jedinica donijeti jednak broj zastupnike koliko ih je bilo na prošlim izborima.

No, smatra kako Orešković nema snagu samostalno ili čak i da nastupa ispred Centra, prijeći izborni prag.

“Drugo bi bilo da se stvorio nekakav predizborni savez ili dogovor o diobi mjesta onda mogu računati i na neki mandat izvan Splita, ali to nisu mandati koji proizlaze iz njihove snage i ti mandati uvijek traju onoliko koliko traje parlamentarni saziv”, napominje politički analitičar.

Smatra da i ova afera oko koje se sve prelama nije toliko velika afera kao što se pokušalo prikazati, no drži da bi gospodin Puljlak trebao biti malo oprezniji. Naš sugovornik smatra da se Puljku sada događa isti tip problema koji mu se dogodio s Bojanom Ivoševićem nakon čega je inicirao nove gradske izbore u Splitu.

“Ljudi koji su u misiji kao što je Puljak, budući da sebe ne percipiraju podložnima bilo kakvom obliku korupcije, misle da ne moraju niti sprječavati bilo kakvo dovođenje toga što čine u relaciju sa rizikom od korupcije, ali to za stranku može rezultirati s jako neugodnim presedanima i to se ne radi”, smatra Gjenero.

S njim se slaže i Anka Mrak Taritaš koja smatra da se takve stvari loše doživljava jer to daje lošu sliku o svima s porukom ‘svi ste vi isti’. Smatra da postoje stvari koje se ne mogu opravdati i da je poštenije reći ‘pogriješili smo, ispravit ćemo’ nego opravdavati ono što se ne može opravdati, rekla je Mrak Taritaš.

Slično kaže i Gjenero koji napominje da se vidi da nije riječ o korupciji, ali kako se radi o nepoštivanju uzusa.

A na pitanje hoće li Orešković možda nastaviti karijeru u nekoj drugoj stranci poput novoosnovane AP Marka Jelića, Gjenero kaže da gledajući unatrag ne vidi politički identitet Dalije Orešković koji bi je povezao s bilo kojom strankom.

“Ona je ušla u javni život na netransparentan način, ona je vrlo dobro marketinški vodila svoju karijeru u Povjerenstu za sprječavanje sukoba interesa, a pri tom je hladno podnijela Milanovićevo vađenje zuba tom povjerenstvu”.

Podsjetio je da je to povjerenstvo bilo dizajnirano u vrijeme vlade Jadranke Kosor, odnosno tijekom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji i da je bilo zamišljeno kao vrlo ozbiljno neovisno tijelo te da ono to nije bilo u vrijeme dok ga je vodila Dalija Orešković.

“Sve što je radila poslije su jeftine reakcije na nekakve situacije, neke su bile inteligente, neke manje inteligente, ali tu se nije vidjela nikakava javna politika, nikakav politički stav, tu se nije vidjelo ništa što bi bilo dugotrajnije od jednog dana medijske pozornosti”, rekao je za N1 Davor Gjenero.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!