Gotovo cijeli razred ispisao se iz škole zbog jednog nasilnog učenika. Oglasio se ministar

Vijesti 09. ruj 202411:16 0 komentara
radovan fuchs
N1

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs dao je izjavu za medije. Tom prilikom se osvrnuo na slučaj u jednoj zagrebačkoj školi. Naime, gotovo cijeli razred ispisao se iz škole zbog jednog nasilnog učenika.

“Rješenje ispisa djece nije nešto što treba pozdravljati, bilo bi bolje da se to rješavalo tijekom vremena i nadam se da bi se našao odgovor”, kazao je Fuchs.

“Mislim da je u prvoj stepenici trebalo to puno agilnije i žustrije rješavati na razini škole, nije se smjelo dogoditi da cijela stvar ode ovoliko daleko koliko je otišla”, kazao je.

Ministar je rekao i da je u tijeku sastanak s roditeljima i s predstavnicima grada o tom pitanju.

“Rekao sam i nekidan, bez obzira je li netko kvalificiran ili ne, svaki oblik nasilja u školama treba riješavati odmah i treba se fokusirati na uzroke tog ponašanja”, dodao je ministar.

U školama se, dodao je, većinom bave posljedicama, a ne uzrocima takvog ponašanja.

Osvrnuo se i na broj učenika koji su danas krenuli u prve razrede. “Nismo sretni i zadovoljni brojem prvašića, taj broj kontinuirano pada iz godine u godinu.”

“Nije potrebno da uz svako dijete u posebnom razredu sjedi i pomoćnik”

Osvrnuo se i na pomoćnike u nastavi. “Ne radi se o manjem broju pomoćnika… Koliko puta treba objasniti… Posebna odjeljenja se formiraju da bi se djeca, ako ih u školi ima nekoliko, poučavala na visoko kvalitetan način, primjeren njihovim potrebama. Ako imate jedno ili dvoje djece, onda se to rješava na način da su ta razredna odjeljenja manja.”

Navodi da pomoćnik u tom slučaju pomaže, ‘ne u nastavi nego da mu doda nešto’, te da pomoćnici nisu obrazovni djelatnici nego ljudi koji su tu za fizičko pomaganje.

“U posebnim razrednim odjeljenjima rade učitelji koji imaju kvalifikacije za to. Oni rade po posebnom programu, zato taj razred ima do pet učenika kako bi učitelji mogli raditi sa svakim posebno. U tom slučaju, struka kaže da nije potrebno da uz svako dijete sjedi jedna osoba koja će mu pomoći u fizičkim aktivnostima”, izjavio je Fuchs.

U slučaju da je u razred upisano jedno ili dvoje djece s posebnim potrebama, pravila nalažu da ti razredi ne idu preko 20 učenika.

Cjelodnevna nastava

Resorni ministar očekuje da će 2027.godine početi cjelodnevna nastava u školama diljem zemlje, a jedino zbog čega bi taj rok mogao biti pomaknut jesu građevinski radovi.

“Nisam zadovoljan s velikim gradovima, Zagrebom, Splitom i Rijekom koji nisu poslali dovoljan broj zahtjeva za rekonstrukciju, dogradnju i nadogradnju škola. Lokalne vlasti trebale su, ako je bilo potrebno, izmijeniti svoje urbanističke planove kojima bi se dozvolilo da se na neki objekt, ako je to moguće, nadogradi kat ili dva. Zagreb se s tim izmjenama još uvijek muči, a ne znam kakva je situacija sa Splitom”, kazao je Fuchs.

Osvrnuo se i na zahtjev Domovinskog pokreta (DP) o izvođenju himne u školama. “Svaki školarac treba naučiti himnu, da zna koja su značenja tih riječi. Hoće li se pjevati? Mislim da nije potrebno da svako jutro nastava počinje himnom jer to može biti kontraproduktivno.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!