Reagiranje Poliknike Medikol na članak objavljen na N1 portalu

Vijesti 29. lip 202316:26 0 komentara
Medikol

Tvrtka Medikol reagirala je povodom članka pod naslovom „Belina: Berošev državni tajnik je voditelj projekta privatne bolnice Medikol“, objavljenog 28. lipnja 2023. u 21:44 na N1 portalu.

Svojim reagiranjem na članak ujedno i skreću pozornost i gospođi Nataši Božić Šarić skrenuli pažnju na neke netočne informacije objavljene u emisiji „Točka na tjedan“ 25. lipnja 2023.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Razočarani smo količinom neistinitih i neprovjerenih informacija koje se iznose u medijskom prostoru te pokušajima politizacije novog projekta Medikola, tim više što smo odmah po objavi odluke Vlade RH transparentno komunicirali da projekt u cijelosti samostalno izvodi i financira Medikol, što su neki mediji i objavili. Naglašavamo stoga još jednom da status Strateškog investicijskog projekta (SIP) koji dodjeljuje Vlada RH, kako javnim tako i privatnim projektima i tvrtkama, ne znači da Vlada RH investira i financira navedeni projekt.

Ponavljamo, izgradnju Specijalne onkološke bolnice potpuno će samostalno financirati Medikol te Vlada RH nema nikakva financijska ulaganja u navedeni projekt. Status SIP dobile su, među ostalima, i privatne tvrtke poput Infobipa i Varteksa, a cijeli popis je godinama vrlo transparentno naveden na stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Status strateškog projekta omogućuje bržu proceduru u provedbi upravnih i drugih postupaka pred tijelima državne i lokalne uprave, a brža realizacija svakog zdravstvenog projekta JEST u interesu građana RH.

Nadalje, državni tajnik Tomislav Dulibić nije voditelj projekta privatne bolnice Medikol. Ovakva tvrdnja pokazuje potpuno nepoznavanje Zakona o strateškim investicijskim projektima (NN 29/18, 114/18). Svaki projekt (javni, privatni, javno – privatni) može aplicirati za status SIP u koliko ispunjava uvjete iz navedenog Zakona. Vladino Povjerenstvo za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekta, nakon aplikacije, procjenjuje da li projekt ispunjava inicijalne uvjete i donosi odluku o uvrštenju projekta na Listu strateških investicijskih projekata (uz prethodno mišljenje – u konkretnom slučaju 10 ministarstava), te donosi odluku o formiranju Operativne skupine za pripremu i provedbu projekta kojom predsjedava resorno ministarstvo (državni tajnik), a u radu sudjeluje 10 ministarstva (po potrebi) i predstavnici lokalne uprave na čijem području se projekt realizira.

Medikolov MCM projekt je Odlukom Povjerenstva uvršten na Listu SIP u srpnju 2021. godine i nakon intenzivnih priprema i uvjeta koje projekt treba ispuniti, uz prethodnu suglasnost svih članova Operativne skupine (10 ministarstva i Grada Zagreba) Povjerenstvu se daje preporuka  za donošenje odluke o proglašenju Strateškim projektom (u konkretnom slučaju od aplikacije do proglašenja MCM projekta Strateškim investicijskim projektom RH proteklo je 876 dana što pokazuje koliko je zahtjevna priprema projekta i ispunjenje Zakonom predviđenih uvjeta).

Dakle, odlukom Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekta iz srpnja 2021. godine gospodin Dulibić (kao predstavnik resornog ministarstva) imenovan je voditeljem Operativne skupine za MCM projekt koju čine predstavnici još 10 ministarstva i Grada Zagreba. Medicinski direktor projekta je prof. dr. sc. Goran Marošević, specijalist radioterapije i onkologije, jedan od vodećih regionalnih stručnjaka u području radioterapije, koji nije „uzet“ iz hrvatskog javnog sustava zdravstva. Prof. dr. sc. Marošević u Medikol je došao iz korporacije Affidea u kojoj je, uz ostalo, bio i međunarodni koordinator radioterapijskih centara Affide-e u Poljskoj, Turskoj i Bosni i Hercegovini.

Naša je namjera dovesti ili vratiti u Hrvatsku i druge stručnjake koji sada ne rade u Hrvatskoj, kao što želimo educirati nove, mlade stručnjake i graditi njihovu specijalizaciju i stručnost jer imamo mogućnost pružanja vrhunske edukacije i usavršavanja – što je u tijeku. Dakle, naš će projekt dodatno povećati broj stručnjaka iz područja onkologije u Hrvatskoj.

Projekt Specijalna onkološka bolnica – Medicinski centar Medikol (MCM) u skladu je s strateškim dokumentima: Nacionalni strateški okvir protiv raka do 2030. godine (NN 141/2020, NSOPR) i Europski plan za borbu protiv raka. Nacionalni strateški okvir protiv raka do 2030. navodi: „Udio smrtnih slučajeva uzrokovanih rakom u ukupnom broju smrtnih slučajeva najviši je u gospodarski aktivnim dobnim skupinama… U borbi protiv raka od najveće je važnosti iskoristiti sva sredstva i znanje kojima Republika Hrvatska raspolaže. Stoga je potrebno aktivno poticati i ostvariti kvalitetnu suradnju javnog i privatnog sektora kako bi se oboljelima od raka omogućila najviša dostupna razina liječenja.“

Realizacija ovog projekta ni na koji način ne ugrožava javni sektor. U ukupnim zdravstvenim aktivnostima u RH preko 85% je udio javnog sektora, a ukupna vrijednost svih ugovora privatnih zdravstvenih ustanova s HZZO-om u 2022. godini iznosi 1,75% proračuna HZZO-a za promatranu godinu (JL 13.02.23.). U većini zemalja Europske unije kapitalna ulaganja privatnog sektora u zdravstveni sustav prihvaćena su kao model razvoja zdravstvenog sustava bilo kroz javno – privatna partnerstva ili samostalno. Ako pogledamo zadnjih 11 godina izvršena su značajna ulaganja u javni zdravstveni sustav kroz nabavku kapitalne medicinske opreme, a prihod HZZO-a je u razdoblju 2011. – 2022. povećan za 1,6 milijardi Eura.

Snažno podržavamo daljnja ulaganja i razvoj javnog zdravstva. U konačnici neophodno je kontinuirano razvijati sve zdravstvene kapacitete, bez obzira na vlasništvo, jer takav model koji je primijenjen u zemljama EU-a pokazuje izvrsne rezultate i najbolje uvjete za građanke i građane koji su korisnici zdravstvenih usluga. Nažalost, rak je vodeći javnozdravstveni problem u Republici Hrvatskoj.

Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će broj novooboljelih u svijetu porasti s 18 milijuna u 2018. na 29,5 milijuna godišnje u 2040. godini, dok će broj umrlih porasti s 9,5 na 16,4 milijuna godišnje. Sve projekcije govore da će broj onkoloških bolesnika u budućnosti rasti te će se povećavati potreba za radioterapijom i drugim terapijskim postupcima. NSOPR navodi da se radioterapija kao metoda liječenja koristi kod 60% ili više pacijenata oboljelih od raka.

Novi Medikol projekt omogućit će na jednom mjestu najsuvremenije radioterapijske tehnike i modalitete koji imaju važnu ulogu u boljem ishodu liječenja. Medikol je svojim dosadašnjim radom na području onkološke dijagnostike, zahvaljujući PET/CT centrima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, dao značajan doprinos otkrivanju karcinoma i praćenju učinkovitosti terapije. Ugovor s HZZO-om za te dijagnostičke postupke omogućio je svim osiguranicima pristup vrhunskoj onkološkoj dijagnostici i praćenju bolesti. Ugovorena cijena s HZZO-om za PET/CT dijagnostičku pretragu jednaka je cijeni koja se ugovora i s javnim zdravstvenim ustanovama pri čemu cjelokupni trošak ulaganja u opremu, prostor, održavanje, nabavku radiofarmaka, trošak zaposlenika, vrhunskih liječnika i stručnjaka, snosi Medikol.

Projekt Specijalna onkološka bolnica – MCM u interesu je hrvatskih građana jer će osnažiti zdravstveni sustav za borbu protiv raka. Samo korištenjem svih raspoloživih resursa (javnih i privatnih) omogućit će se bolje i kvalitetnije liječenje oboljelih od raka kojih trenutno u Hrvatskoj, prema Registru za rak, ima više od 170.000. Europske zemlje koje imaju najbolje rezultate u liječenju raka upravo su one u kojima se koriste kapaciteti, resursi i znanje kroz sinergiju javnog i privatnog sektora”, stoji u reakciji Medikola koje potpisuje ravnateljica Ravnateljica Poliklinike Medikol, dr. med.spec. Ivanka Trstenjak – Rajković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!