Sisačka oporba: Gradonačelnica diskriminira djecu u političke svrhe

Vijesti 15. tra 202112:41 0 komentara
Kristina Ikić Baniček
N1

Iz oporbenog Kluba vijećnika HDZ-a, HSLS-a i HKS-a u sisačkom Gradskom vijeću prozvali su u četvrtak SDP-ovu gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček da u predizborne i političke svrhe diskriminira učenike jer je 200 kuna džeparca osigurala samo za one s prebivalištem u Sisku.

“Pojedina su djeca opetovano diskriminirana postupcima sisačke gradonačelnice. Siščani i grad Sisak posljednjih osam godina poznati su po podjelama djece prema političkoj pripadnosti roditelja, prema tome tko trenira u kojem športskom klubu, a ovih je dana gradonačelnica pomela samo dno koristeći sisačke osnovnoškolce i srednjoškolce u svojoj predizbornoj političkoj kampanji”, rekla je gradska vijećnica HDZ-a Vesna Štengl.

Naglasila je kako je u cilju prikupljanja glasova na lokalnim izborima gradonačelnica Ikić Baniček upravo pred izbore u osiromašenom gradskom proračunu našla sredstva za isplatu đačkog džeparca za sisačke učenike. Međutim, pojasnila je, 200 kuna džeparca pritom ne dobivaju svi učenici sisačkih osnovnih i srednjih škola nego samo oni s prebivalištem u gradu Sisku.

“Na taj su način djeca iz susjednih naselja pogođena pandemijom i potresom dodatno su diskriminirana i ponižena zbog 200 kuna”, rekla je Štengl.

Smatra i kako je gradonačelnica, “da joj je stalo do djece mogla smanjiti broj svojih poruka građanima jumbo plakatima, luksuznim katalozima ili izdanjima Sisačkog vjesnika”.

“Da je to učinila, sva su djeca mogla dobiti svoj džeparac i ne bi bilo osjećaja manje vrijednosti i roditelja koji su kriomice iz svog novčanika nastavnicima davali novac da ih podjele njihovoj djeci, kako se ne bi osjećala djecom drugoga reda”, naglasila je Štengl.

Poručila je i da je došlo vrijeme da se takvom ponašanju stane na kraj. Uime Kluba oporbenih vijećnika obratila se, kaže, pravobraniteljici za djecu Helenci Pirnat Dragičević s molbom da hitno reagira u sisačkom slučaju te utvrdi jesu li sisačka djeca iskorištena u političke svrhe, radi li se tu o kršenju dječjih prava, te u konačnici o diskriminaciji djece.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!