Nevrijeme ponovno stiglo preko Slovenije: U Zagorju hara tuča

Vijesti 20. srp 202310:28 > 17:04 0 komentara
Emica Elvedji/PIXSELL

Glavni grad u srijedu je poharalo snažno nevrijeme u kojemu su život izgubile dvije osobe, a ozlijeđeni su deseci ljudi, dok je u Slavoniji život izgubila također jedna osoba. Nije zanemariva ni materijalna šteta koja je nastala. Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je više stotina poziva zbog srušenog drveća i prometne signalizacije po prometnicama i javnim površinama, oštećenja telefonskih i vodova električne energije, a jak vjetar oštetio je krovove kuća, zgrada i gospodarskih objekata.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji štete od nevremena također su ogromne, a jedno od mjesta koje je najviše stradalo je i Gradište gdje je snažni vjetar srušio krov sa škole, dok su mnoge kuće također pretrpjele veliku materijalnu štetu.

N1/Ivan Hrstić
N1/Ivan Hrstić
N1/Ivan Hrstić
N1/Ivan Hrstić
N1/Ivan Hrstić
Robert Anic/PIXSELL
Ivan Baboselac
Neva Zganec/Pixsell
Jurica Galoic/PIXSELL, Ilustracija
Zeljko Hladika/PIXSELL

Koliko je bila jaka oluja u Zagrebu?

Jučerašnje grmljavinsko nevrijeme bilo je izuzetno jako i bilo je samo dio dugoživućeg grmljavinskog nevremena većih prostornih dimenzija (mezoskalni konvektivni sustav), u okviru kojeg su se stvarale grmljavinske superćelije (sustavi s izraženom rotacijom). Dostupni podaci pokazuju kako su udari vjetra bili olujni na granici orkanskih. To ih svrstava među najjače zabilježene na zagrebačkom području, piše DHMZ.

Prognoze za sljedeće dane

Atmosfera je i dalje nestabilna nad kopnom pa su mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Mjestimične kiše može biti već večeras. U drugom dijelu petka te osobito u noći na subotu postoji mogućnost za izraženije grmljavinsko nevrijeme, ne samo u unutrašnjosti, nego i na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!