Udruga VIDRA: Hrvatske šume manipuliraju građane i obmanjuju institucije EU

Vijesti 20. ožu 202122:01 1 komentar
Marko Prpic/PIXSELL

U povodu Svjetskog dana šuma, Udruga VIDRA - Veterani i društvena akcija i Zeleni odred u subotu su ispred Ureda Europske komisije u Zagrebu prozvali Hrvatske šume da manipuliraju građanima i obmanjuju institucije EU.

Hrvatske šume manipuliraju i zlorabe stanovništvo u svrhu nelegalnog obavljanja šumarskih radova, krivotvore dokumente o poslovanju čime obmanjuju institucije EU te stječu nepripadnu materijalnu korist, ustvrdili su iz Vidre i Zelenog odreda na konferenciji za novinare ispred zagrebačkog Ureda EK.

“Drago nam je da raste svijest građana o potrebi pošumljavanja, no javnost mora biti svjesna da Hrvatske šume za svaki korak pa i pošumljavanje primaju novac i od EU i od RH iz Fonda opće koristi šuma za pošumljavanje. Dakle, Hrvatske šume iskorištavaju građane, čak i Hrvatsku vojsku, da volontiraju na poslovima za koje su Hrvatske šume uzele novac i na što su se obvezale da će raditi”, ustvrdila je predsjednica Udruge VIDRA i voditeljica Zelenog odreda Vesna Grgić.

Smatra da je “još skandaloznije to što Hrvatske šume time povećavaju svoj postotak izvršenja biološke obnove šuma”. “Drugim riječima, tuđim, volonterskim radom poboljšavaju izvješća koja potom prosljeđuju EU”, kazala je Grgić.

Grgić je podsjetila da je Zeleni odred u više navrata predao prijave nadležnim hrvatskim institucijama ,”koje nisu reagirale” zbog čega je udruga o svemu detaljno izvijestila Europsku komisiju, koja je u procesu provjere njihovih navoda.

“Ovo što rade Hrvatske šume može se kvalificirati kao udruženi zločinački pothvat, za koji saznanja imaju sve bivše i sadašnje Vlade”, ocijenila je Grgić.

Podsjetila je da je Zeleni odred 2018. poslao DORH-u prvu kaznenu prijavu protiv Hrvatskih šuma za uočenu pretjeranu sječu, koji je prijavu proslijedio USKOK-u. Riječ je, kaže, o tisućama stranica dokumentacije, a još uvijek nije poznato je li USKOK poduzeo ikakve radnje po toj prijavi. Zbog toga je, kako je dodala, Zeleni odred svu dokumentaciju “koja dokazuje da su Hrvatske šume svojim poslovanjem i pustošenjem drvne mase teško prekršile Europske direktive Natura 2000, čija je Hrvatska potpisnica” proslijedio Europskoj komisiji.

“Dokumentacija potvrđuje nenamjensko trošenje strogo namjenskih sredstava za biološku obnovu šuma”, ustvrdila je Grgić.

Tvrdi i da su od 2013., kada je Hrvatska ulaskom u EU preuzela obveze iz te direktive, “na dijelu šumskih područja koji su pod zaštitom Nature 2000, uočene devastacije i do 300 posto veće u odnosu na šume koje nisu u posebnom režimu zaštite”.

Grgić je izvijestila i da “slučaj preuzima” glavna europska tužiteljica Laura Codruța Kövesi.

“Od njih zahtijevamo da se odredi višegodišnja zabrana svih sječa, da se naredi obaveza pošumljavanja i sankcioniranje svih počinitelja ekocida koji godinama traje u Hrvatskoj”, poručila je voditeljica Zelenog odreda.

Rekavši da je Zeleni odred dobio snažnu podršku Europske zelene stranke i njezinog suvoditelja Thomasa Waitza, najavila je da će sutra, na Svjetski dan šuma, biti objavljen izvještaj Zelenog odreda vezan uz devastaciju hrvatskih šumskih područja.

Grgić je također kazala da Zeleni odred “ima saznanja i o malverzacijama u procesu hidrauličkog frakturiranja” koji se provodi u Hrvatskoj, a koji dokazano utječe na zagađenje tla i podzemnih voda. “Prema nekim svjetskim znanstvenim studijama, hidrauličko frakturiranje utječe i na pojačane seizmičke aktivnosti, pogotovo trusnog područja”, dodala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare