Urušava se sustav opskrbe plinom, 50 milijuna eura gubitka tek je početak

Podijeli:
Izvor: N1

Donosimo jutarnju analizu našeg Domagoja Novokmeta.

Kakav Vlada ima plan za energetski izazovnu i opasnu jesen za građane – ne znamo. Premijer Andrej Plenković je rekao da će se o tome razgovarati nakon godišnjih odmora pa je po povratku rekao da su svi oni koji kažu da Vlada nije radila na godišnjem u krivu, a ministar Davor Filipović rekao je da će mjere doći na vrijeme, međutim, Vlada nije spremna izgovoriti niti jedan datum za koji bi se građani mogli uhvatiti.

Problema je mnogo, a sada se i plin vraća u fokus, jer se urušava sustav opskrbe. Danas je u fokusu zagrebačka Gradska plinara, gradonačelnik Tomislav Tomašević će održati pressicu, pitat ćemo ga može li se Zagreb nadati onome što je njemu slamka spasa – da HEP preuzme Plinaru.

Nagomilalo se 50 milijuna eura gubitka zbog krivih procjena koje je na samom kraju mandata Milana Bandića donijela uprava Plinare. Oni su se kladili na dugoročan pad cijena plina, ali dogodila se katastrofa. Tih 50 milijuna eura tek je početak, a komplicirani se sustav opskrbe raspao na prvom stres testu koji se događa.

Postoje komercijalni opskrbljivači, koji su mamili građane niskim cijenama, a sada se građani okreću javnim opskrbljivačima, kojih je u Hrvatskoj i dosad bilo malo, a mnogi su zatvorili svoja vrata i uskratili uslugu građanima. Tada nastupa zajamčeni opskrbljivač plinom, HEP, koji sada gomila dugove. Što se tiče javnih opskrbljivača, Gradska plinara je jedan od stupova opskrbe, a sad je pod pritiskom. Pretpostavlja se da će se 30. rujna, kad istječu postojeći ugovori, 50 tisuća korisnika okrenuti Gradskoj plinari.

Izvjesno je da će to značiti urušavanje sustava Gradske plinare, jer kad bi uzela tih 50 tisuća novih korisnika, pretpostavlja se da će to značiti 100 milijuna eura dodatnog gubitka.

Kad su stručnjaci počeli upozoravati na taj problem, bilo je interesantno gledati političare koji su žurili uprijeti prstom. Bivši ministar, Tomislav Ćorić za opskrbljivače je rekao da su krivi što nisu na vrijeme osigurali ugovore i da pojedini korisnici, bude li potrebno, njih trebaju tužiti. Samo nekoliko mjeseci kasnije hrvatska se država našla u situaciji da ne pita za cijenu po kojoj kupuje plin na međunarodnom tržištu.

Nažalost, kompletnoj se državnoj administraciji ovo obija o glavu. Vrijeme curi, građani su zabrinuti, a mi svi skupa s nestrpljenjem čekamo službeni plan i strategiju za suočenje s ovom energetskom krizom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar