Ustavna (ne)pismenost: Čak 75 posto studenata ne zna kako se formira Vlada

Vijesti 22. ruj 202421:29 1 komentar

Sjećate li se istraživanja profesorice Sanje Barić u Rijeci koje je pokazalo kako gotovo pola sveučilišnih profesora, nastavnika, asistenata ne zna kako se formira Vlada? Logično je da onda ni student nisu mogli naučiti bolje.

Najnovije istraživanje profesorica Sanje Barić, Maje Gligore i Sandre Debeljak među studentima s riječkog područja pokazalo je kako njih čak 75 posto ne zna kojom se većinom sastavlja Vlada!

Svega 24,5 posto ispitanika znalo je da je za Vladu potrebna apsolutna većina svih zastupnika, odnosno 76 glasova. Pola ispitanika smatralo je da je za Vladu potrebno postići u saboru – dvotrećinsku većinu!

Da je je razina ustavne pismenosti doista na niskom stupnju, pokazuje i činjenica da je svega 13,5 posto ispitanika studenata pročitalo Ustav Republike Hrvatske. Svega 22,6 posto ispitanika točno je odgovorilo na pitanje da europsko pravo ima primat nad domaćim pravom.

To je zabrinjavajuće niska razina ustavne i ukupne pravne pismenosti u društvu. Nije dovoljno znati čitati i pisati kao u vrijeme kad smo izumili škole! Danas temeljna pismenost podrazumijeva pravnu, financijsku, informatičku, društvenu i zelenu pismenost.

“Koje su posljedice kad ste temeljno nepismeni u 21. stoljeću – vi ste objekt, a ne subjekt svog života! Stvari vam se događaju, nemate kontrolu. Vi ste tužni ili ljuti zbog potpuno krivih razloga jer ne razumijete što možete, što trebate, kako to promijeniti – vi naprosto niste čovjek u punini!”, upozorava profesorica Barić na ključne posljedice građanske nepismenosti.

Profesorice Sanja Barić, Maja Gligora i Sandra Debeljak nisu stale na utvrđivanju lošeg stanja ustavne i pravne pismenosti. Zajedno s udrugom Forum za slobodu odgoja pokrenule su projekt “Pravo u svakodnevici” kojem je cilj podići razinu pravne pismenosti kod učenika od 14 do 18 godina, ali i njihovih profesora. U okviru projekta izrađen je udžbenik za učenike te priručnik za nastavnike koji na jednostavan i svima razumljiv način objašanjava temeljne postavke Ustava i prava koje bi svi građani trebali znati kako dio elementarne građanske pismenosti.

I udžbenik i priručnik besplatno su dostupni na stranicama projekta i mogu se skinuti vrlo jednostavno skeniranjem bar koda na web stranicama projekta “Pravo u svakodnevici”. Ovoga tjedna održava se i velika konferencija na istu temu na riječkom pravnom fakultetu. Rezultate istraživanja pogledajte u OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare