“Vrijeme je da i hrvatski građani počnu koristiti benefite koje nudi Schengen”

Vijesti 22. lip 202211:39 > 12:51 0 komentara
N1

Hrvatski europarlamentarac Karlo Ressler gostovao je u N1 studiju uživo.

Ressler je komentirao kakva su očekivanja od govora premijera Andreja Plenkovića na plenarnoj sjednici u Europskom parlamentu.

VEZANE VIJESTI

“Moje očekivanje je da Hrvatska, hrvatski premijer dobije još jednu snažnu, jasnu podršku i od kolega ovdje u Europskom parlamentu za sve ono što se radi u Hrvatskoj, prije svega za jasnu europsku politiku, a potom politiku za dobrobit svih hrvatskih ljudi. Europa se nalazi na jednoj povijesnoj prekretnici, svjesni smo niza tektonskih promjena, prvenstveno prouzrokovanih brutalnom ruskom agresijom na Ukrajinu i neminovne će biti paralele između Ukrajine i Hrvatske prije 30 godina. Danas, 30 godina kasnije Hrvatska je slobodna država, članica Europske unije i NATO-a, na pragu smo ulaska u eurozonu i Schengen i to će biti glavne teme plenarne sjednice i rasprave s premijerom Plenkovićem. Očekujem pozitivne tonove i podršku koju čujemo i ovdje po briselskim hodnicima”, rekao je Ressler.

Što se Schengena tiče, Ressler je rekao da stalno naglašavaju da je Hrvatska ispunila sve kriterije za ulazak. “Nakon što u potpunosti ispunjavamo obveze koje pred nas stavlja šengenski zakonik, smatramo da je vrijeme da hrvatski građani počnu koristiti benefite koje nudi Schengen. Radimo zajedno, radimo i ovdje u Europskom parlamentu, rade i naši predstavnici u Vijeću Europske unije”, rekao je Ressler.

Dodao je da nije tajna da postoje još neke države članice s kojima je još potrebno razgovarati te da su ti razgovori u tijeku. “Ne radi se toliko o zabrinutosti zbog Hrvatske. Europska komisija je potrvdila da smo objektivno spremni za Schengen, nego se radi o subjektivnim stavovima članica koje su skeptične o bilo kojem obliku širenja. Nadam se da ćemo biti u tome uspješni i da ćemo zajednički i ovdje u Europskom parlamentu i unutar Vijeća Europske unije uspjeti uvjeriti onih nekoliko članica da je vrijeme da Hrvatska postane dio šengenskog prostora”, rekao je Ressler.

Hrvatski europarlamentarac komentirao je i kandidacijski status Ukrajine za članstvo u Europskoj uniji te misli li da bi i Bosna i Hercegovina trebala dobiti isti status.

“Što se tiče Ukrajine, mislim da je to dobra odluka i poruka ohrabrenja i simbolička, koja pokazuje da je Ukrajini mjesto u Europi i u našoj europskoj obitelji. Sjećamo se i mi da su nam uz svu onu vojnu i logističku podršku puno značile i poruke ohrabrenja. Sad vidimo koliko to znači za Ukrajinu i za ukrajinski narod”, rekao je Ressler.

“Što se tiče našeg neposrednog okruženja, jugoistoka Europe i BiH, s kojom nas veže toliko veza, jasno je da je za nas posebno važno da BiH napreduje u tom europskom putu, da postane funkcionalna, demokratska, europska država koja je stabilna i koja uvažava prava sva tri konstitutivna naroda. Nažalost, vidimo da BiH na temelju svojih unutarnjih stanja nema prevelik razlog za optimizam, ali mi mislimo da je BiH mjesto u Europi i da treba dobiti kandidacijski status kao pokazatelj da su nužne reforme, ali i da je nužno osigurati legitimnu zastupljenost svih naroda, u ovom konkretnom slučaju Hrvata i to je nužno za stabilnost države i to je ono što se sve više vidi i ovdje na europskoj razini”, rekao je Ressler.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.