Vatrogasci spašavali djecu iz zaključanih vozila u Dalmaciji. Kazne za ostavljanje djece u autu i do 15 godina zatvora

Vijesti 10. srp 202408:47 0 komentara
dijete zaključano u autu
Slavko Midzor/PIXSELL

Vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Split i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kaštela imali su u utorak dvije intervencije spašavanja djece iz zaključanih automobila. To se ubraja u kaznena djela, Povredu djetetovih prava za koje se dobiva i do 15 godina zatvorske kazne.

Makarska i Kaštel Lukšić

Naime, u Makarskoj je dijete ostalo zaključano u vozilu, a sve se dogodilo oko 17 sati i 26 minuta. Na intervenciji su bili spašavatelji iz JVP-a Makarska s jednim vozilom i tri vatrogasca, prenosi Dalmacija danas

Slično se dogodilo i u Kaštel Lukšiću. I tamo je dijete ostalo zaključano u vozilu, a vatrogasci su dojavu dobili oko 20 sati i 34 minute. Na terenu su bili spašavatelji iz DVD-a Kaštela s jednom vozilom i tri vatrogasca.

Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete što predstavlja obilježje kaznenog djela Povreda djetetovih prava.

Kazna i do 15 godina

Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina.

Stres, užurbanost života i velik broj svakodnevnih obveza u današnje doba najčešći su uzroci zaboravljanja roditelja. Borba s pamćenjem se nerijetko manifestira tako da aktivnosti obavljamo automatski, ne posvećujemo im dovoljno svjesne pažnje, a kasnije se ne možemo sjetiti jesmo li nešto obavili ili nismo (isključili peglu ili štednjak).

Posebnu pažnju potrebno je usmjeriti na djecu, s obzirom na to da se tijekom ljetnih mjeseci događa sve veći broj nesretnih slučajeva, kada roditelji uslijed velikih temperatura i preopterećenosti obvezama ostave djecu samu u vozilu.

Budite prisutni

Stručnjaci upozoravaju kako ćete uvježbavanjem ‘prisutnosti’ izbjeći ulazak u mentalni proces automatizma.

Prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme svjesno obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo, npr. dodir ruku s volanom, zvukove koje čujemo iz okoline i slično.

Preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljenu rutinu radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeni i sl.),

Preporučuje se ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu (torbu, mobitel, laptop), kako ne biste automatski izašli iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo.

Ne ostavljajte dijete ni na “par minuta”

U svakodnevnom životu roditeljima se preporučuje usvajanje metoda suočavanja sa stresom i uvježbavanje metoda prisutnosti u sadašnjem trenutku, piše Dalmatinski portal.

Djetetu je potrebno objasniti da smije i treba reagirati ako ga roditelj ostavi u vozilu, predočiti i načine mogućeg reagiranja (ako je to moguće i ovisno o dobi) te mu pokazati način izlaska iz vozila, otvaranje prozora ili bilo koji način signaliziranja da je ostalo samo u vozilu.

“Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjereno visokim temperaturama niti “samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore.”

Iznimno je važno ovo usvojiti kao pravilo u zaštiti zdravlja i života naše djece”, poručuju liječnici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!